Search
Close this search box.

V LTH Castings v Ljubljani pričenjajo s proizvodnjo izdelkov za baterijske električne avtomobile (FOTO)

Nova proizvodna linija prinaša nova delovna mesta in obenem bogati kulturno dediščino Litostrojeve lokacije z novo proizvodnjo, ki je prijazna okolju in tehnološko dovršena.

LTH Castings je v Ljubljani zagnal novo proizvodno linijo, namenjeno proizvodnji izdelkov za popolnoma električne avtomobile BMW. Nova proizvodna linija bo zagotavljala različne lahke aluminijaste dele za pogonski sklop popolnoma električnih avtomobilov BMW. Otvoritve linije sta se udeležila Frank Wimmer, vodja nabave ulitkov iz lahkih kovinskih materialov za skupino BMW in Gertrud Rantzen, predsednica upravnega odbora Slovensko-nemške gospodarske zbornice.  

LTH Castings je pomemben dobavitelj in strateški partner skupine BMW že od leta 1989 in je s svojimi sestavnimi deli prisoten v večini njihovih pogonskih sklopov. V zadnjih letih se sodelovanje intenzivno širi predvsem v razvoj in izdelavo sestavnih delov za e-mobilnost. Na novih linijah se bodo proizvajali deli za pogonske enote pete generacije tehnologije BMW eDrive. V širitev proizvodnih zmogljivosti za e-pogone je LTH Castings med leti 2019 in koncem 2021 samo v Ljubljani investiral preko 50 milijonov evrov.

V Ljubljani bo potekala proizvodnja oz. obdelava aluminijastih ulitkov za električna vozila, pri čemer se uporabljajo najsodobnejše tehnologije in trajnostni pristopi, ki sledijo tudi zahtevam skupine BMW po zmanjšanju emisij CO2 in porabe virov v celotni verigi. Pri proizvodnji se ne uporablja noben material, ki je uvrščen med redke zemeljske kovine. Procesi so digitalizirani in sledijo izdelku od začetka do konca njegove življenjske dobe.

Andrej Megušar, direktor LTH Castings, je ob tem povedal: »V LTH Castings smo dolgoletni zanesljiv partner skupine BMW. V izdelke zanje smo integrirali obsežno lastno strokovno znanje, ki ga konkretno na področju elektromobilnosti gradimo že več kot 10 let. Ker sistematično sledimo zahtevam trga in napredku na področju elektromobilnosti, se tudi zahteve glede zaposlenih in njihovih področij odgovornosti nenehno razvijajo. Z novo linijo vzpostavljamo dodatna dolgoročna in trajnostna delovna mesta. Na novem proizvodnem programu trenutno zaposlujemo približno 50 zaposlenih. Načrtujemo, da bo do leta 2023 v proizvodnji delov za te e-pogone delalo približno 150 zaposlenih.« 

Širitev obrata LTH Castings Ljubljana je primer uspešne preobrazbe nekdaj degradiranega območja v smeri e-mobilnosti in digitalizacije. Proizvodnja izdelkov za e-pogone se nahaja v več kot 70 let stari stavbi nekdanjega kompleksa Litostroja. Namesto izgradnje novih prostorov so obstoječo infrastrukturo prilagodili novim zahtevam in jo razširili. S celovito obnovo je sedaj na voljo dodatnih 20.000 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov. Skupaj tako lokacija v Ljubljani presega 50.000 kvadratnih metrov površine. Kompleks Litostroj je delno zaščiten kot kulturno zgodovinski spomenik povojnega industrijskega razvoja v Sloveniji. V LTH Castings so se zavezali, da bodo skrbeli za skladnost razvoja lokacije in spoštovali status kulturne zaščite objekta.

O LTH Castings

Skupina LTH Castings, s sedežem v Škofji Loki, sodi med največje evropske visokotehnološke tlačne livarne aluminija, z lastnim razvojem in orodjarno. Njihovo poslovanje temelji na razvoju in izdelavi sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, kot so komponente za elektrificirane pogonske sklope, motorni deli, deli krmiljenja, deli zavornih sistemov in drugi – pri čemer sodelujejo z najuglednejšimi svetovnimi avtomobilskimi proizvajalci ter njihovimi TIER 1 dobavitelji.

LTH Castings v Sloveniji na vseh treh lokacijah, v Ljubljani, Škofji Loki in na Trati zaposluje skoraj 2000 ljudi, skupaj s hčerinskimi družbami na Hrvaškem in v Severni Makedoniji pa je zaposlenih v celotni skupini preko 3200.

Besedilo: LTH Castings

Galerija:

Dogodki

Nova proizvodna linija prinaša nova delovna mesta in obenem bogati kulturno dediščino Litostrojeve lokacije z novo proizvodnjo, ki je prijazna okolju in tehnološko dovršena.