Search
Close this search box.

Pozor, preden ponovno odprete dejavnost, je objekt potrebno pripraviti

Pred odprtjem objektov, ki v ponedeljek odpirajo svoja vrata je potrebna priprava objekta pred začetkom opravljanja dejavnosti, obveščajo iz Zdravstvenega inšpektorata.

Ob pripravi objekta na obratovanje prosijo lastnike naj ne pozabijo, da je zaradi zaprtja, prišlo do zastoja pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju. Zastajanje pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju lahko povzroči poslabšanje kakovosti pitne vode in s tem potencialno nevarnost za zdravje ljudi. Upravljavce oziroma lastnike zato pozivajo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje lastnikom in upravnikom objektov v javni uporabi, priporočajo, da pred ponovnim odprtjem dejavnosti izvedejo spiranje HVO in pri tem smiselno uporabijo naslednja navodila, ki jih priporočajo tudi sicer: pomembno je intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja, ki se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature. Svetujejo, da redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja sicer izvajate skozi vse leto. Priporočajo tudi, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

Lastniki ali upravljavci javnih objektov se lahko pred izvajanjem omenjenih aktivnosti po nasvet obrnejo tudi k upravljavcu sistema za oskrbo s pitno vodo.

Skladno z Odlokom o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom se s ponedeljkom 20. 4. 2020 odpirajo: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles) ter športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

VIR: gov.si, Zdravstveni inšpektorat, NIJZ

Dogodki