Search
Close this search box.

V Mežici so se vandali znesli nad Kristusom

Križ je eden od najbolj znanih simbolov krščanstva in najdemo ga povsod, tudi izven cerkva. Mogočen križ je še pred dnevi stal tudi v Mežici ob gozdni poti, danes pa je polomljen. Kot kaže, je bil nekomu v napoto. Pri tem se zopet poraja vprašanje, le kaj se dogaja z našo družbo. Čemu toliko nestrpnosti?

Kot je povedal Rudi Novak, je omenjeni križ, ki je stal nekoč na gozdni poti, bil uničen že pred več kot 40. leti. Pred dobrimi 25. leti so ga trije domačini popravili, Rudi Novak pa je na novo izrezbaril Jezusa. Obnovljen križ so vrnili na prvotno mesto, saj le tam služi svojemu namenu. Po besedah Novaka je bil postavljen v spomin na gospoda Pernata, katerega so našli mrtvega na tem mestu. Pernat se je vračal domov v Podpeco z večjo vsoto denarja s sejma, nepridipravi pa naj bi ga na tem mestu umorili. Kot dodaja Novak, je na križu bil tudi napis: »Čujte, ker ne veste ne dneva ne ure.«

V teh dneh se je nekdo ponovno znesel nad križem. Storilec je tokrat Kristusu razrezal oziroma z ostrim predmetom močno poškodoval glavo. Poškodovan križ je na poti našel gospod Plaz, ki ga je že predal Rudiju Novaku, da bi ga popravil. Kot je povedal Rudi, se o morebitnem popravilu in obnovi križa s krajani in župnikom Mežiške cerkve, g.Jožetom Hrastnikom, še dogovarjajo. Želja vseh je, da bi ga obnovili in da se tovrstni dogodki v Mežici ne bi več ponavljali.

Foto: Suzana Brunec

 

Dogodki