Search
Close this search box.

Ravenski dijaki v okviru projektnega dne razmišljali o zdravem življenjskem slogu (FOTO)

V okviru projekta “Za zdravje mladih” so včeraj na Gimnaziji Ravne na Koroškem izvedli projektni dan, katerega glavni namen je bilo ozaveščanje dijakov o zdravem življenjskem slogu – zadostni meri gibanja, načinu prehrane in preprečevanju kroničnih in nalezljivih bolezni.

Mladinski svet je v sodelovanju s študenti Medicinske fakultete Univerze iz Maribora za dijake splošnega oddelka 2. letnika pripravil projektni dan. Študenti medicine so v sklopu treh predavanj dijakom predstaviti pomen cepljenja kot zaščite pred nalezljivimi boleznimi s poudarkom na cepljenju proti HPV virusu in drugih neobveznih cepljenjih, ki so za dijake v tem obdobju aktualna. Predstavili so jim sladkorno bolezen, vzroke za njen nastanek in pomen zdrave prehrane in gibanja kot glavna preprečevalna ukrepa za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Pogovarjali pa so se tudi o pomenu varne spolnosti v povezavi z razumevanjem ljubezni v različnih oblikah glede na spolno usmerjenost. Ob koncu so vsem dijakom omogočili, da so si izmerili krvni tlak, se v merjenju tlaka preizkusili tudi sami, ter si z njihovo pomočjo določili raven glukoze v krvi.

Ob koncu so vsem dijakom omogočili, da so si izmerili krvni tlak, se v merjenju tlaka preizkusili tudi sami, ter si z našo pomočjo določili raven glukoze v krvi.

Za praktično predstavitev pomena gibanja in prikaz vaj, ki jih lahko dijaki izvajajo tudi v svojem vsakdanu, je poskrbel kondicijski trener Aleksander Matković, ki je v sklopu dvournega treninga dijakom predstavil način vadbe, ki omogoči obremenitev različnih mišičnih skupin in ki, če vaje izvajamo redno, pripomore k boljšemu počutju, fizični pripravljenosti in zdravemu načinu življenja.

Za praktično predstavitev pomena gibanja in prikaz vaj, ki jih lahko dijaki izvajajo tudi v svojem vsakdanu, je poskrbel kondicijski trener Aleksander Matković

“Gimnaziji Ravne na Koroškem in vsem dijakom se zahvaljujemo za sodelovanje, hkrati pa upamo, da smo s tem projektnim dnem uspeli vsaj malo spremeniti njihov pogled na zdrav življenjski slog in doseči, da bodo o njegovem pomenu razmišljali pogosteje. Ob vsem navalu nezdrave prehrane ter današnjemu sedečemu načinu življenja si namreč želimo, da mladi ostanejo aktivni in s tem poskrbijo za svoje zdravje, saj si bodo čez leta, če ne danes, za to hvaležni.” so zaključili pri Mladinskem svetu Ravne na Koroškem.

VIR: Mladinski svet Ravne na Koroškem

Dogodki