Search
Close this search box.

Krog življenja: 24-urna hoja za boj proti raku prebavil na Ravnah na Koroškem

Rak na debelem črevesu in danki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji, a se pogosto razvija brez očitnih bolezenskih znakov, zato se mnogi ljudje bolezni sprva sploh ne zavedajo.

Z namenom ozaveščanja o bolezni in preventivi bo ta konec tedna, 26. in 27. maja, na Ravnah na Koroškem potekal Krog življenja, ki ga organizira Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan s podporo Merkur Zavarovalnice. Na športno-humanitarnem dogodku bodo udeleženci s 24-urno hojo zbirali sredstva za dober namen in prisluhnili zanimivim predavanjem o zdravem načinu življenja.

Ozaveščanje o raku prebavil in 24-urna hoja za dober namen

Na Ravnah na Koroškem bo ta konec tedna potekal že 4. Krog življenja, ki je letos namenjen ozaveščanju o rakih prebavil. Ti so sicer največja skupina rakavih bolezni, med katerimi je najpogostejši rak debelega črevesa in danke, redkeje se pojavljajo rak želodca, rak trebušne slinavke in rak požiralnika. Dogodek se bo začel s tiskovno konferenco, na kateri bodo opozorili na problematiko raka prebavil ter poudarili pomembnost preventivnih ukrepov. Ob 17. uri se bo začela 24-urna hoja po Grajskem parku, s katero bodo udeleženci zbirali sredstva za nakup rehabilitacijskih pripomočkov za izvajanje fizioterapije na Onkološkem inštitutu.

Zanimiva predavanja in nogometni turnir

Za prijetno vzdušje bodo na dogodku poskrbeli s spremljevalnimi aktivnostmi in poučnimi vsebinami. V petek, 26. maja, ob 18. uri bo pred Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika član društva Onkoman Dennis Malačič spregovoril o svojem popotovanju po španski romarski poti Camino. Večerni program bo popestril ansambel Rosa.

V soboto, 27. maja, se bodo otroci pomerili na nogometnem turnirju in dobili možnost, da osvojijo vstopnice za reprezentančno nogometno tekmo. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili predavanju o pomenu zdrave prehrane in zdravega načina življenja. Koristno in uporabno bo tudi predavanje o pacientovih pravicah in osnovah postopkov oživljanja. Ob 15. uri se bo dogajanje nadaljevalo v šotoru, kjer bosta za krepitev smejalnih mišic poskrbela Gašper Bergant in Aleš Novak. Ob 17. uri bodo ekipe zaključile hojo in preštele osvojene kroge. Sobotni večer se bo zaključil ob glasbi Vilija Resnika, ki bo poskrbel za dobro voljo.

Vir: Maruša Fakin

Dogodki

Rak na debelem črevesu in danki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji, a se pogosto razvija brez očitnih bolezenskih znakov, zato se mnogi ljudje bolezni sprva sploh ne zavedajo.