Search
Close this search box.

Ta vikend v Šmartnem za martinovo kisla juha začinjena s pestrim dogajanjem

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu že več kot 25 let praznujejo Martinovo ob prazniku vaških skupnosti Šmartno, Turiška vas in Legen.
Fotografija je simbolična

Kot pravi izročilo, na martinovo sveti Martin iz mošta naredi vino. Gre za velik praznik v vinorodnih okoliših, pa tudi v krajih, ki so poimenovani po tem zavetniku. Šmartno pri Slovenj Gradcu, je eden od devetih krajev s tem imenom po Sloveniji, med drugim tudi kraj olimpijske prvakinje Janje Garnbret.

In čeprav Koroška nima vinogradov, je to v Šmartnem, kraju s približno 1550 prebivalci, velik praznik. Že več kot 25 let pripravljajo Martinove dneve, ki povezujejo tri vaške skupnosti, poleg Šmartna še Legen in Turiško vas.

V tem hitrem tempu življenja, čas v Šmartnem teče počasneje. Saj tukaj ljudje še najdejo srčnost, da so povezani, vsa društva sodelujejo pri pripravi Martinovih dni. In če je za martinovo pojedino značilna goska, je tudi v Šmartno kulinarika sicer pomemben del slavja.

V Šmartnem so pričeli z praznovanjem praznika že v torek, 7. 11. 2023, in sicer z otvoritvijo razstave fotografij Kolar Martine – Kike. V sredo so nadaljevali z dejavnostjo, ki so jo poimenovali Martinove družabne igre za vse generacije. V četrtek je sledil sprejem prvošolcev v šolsko skupnost.

Za danes, petek, 10. 11. 2023 ob 13.45 pripravljajo v OŠ Šmartno Šmartinčkanje, ob 17.30 bo sledila otvoritev razstave ročnih del.

Ob 18.00 uri pa sledi Slavnostna prireditev s podelitvijo priznanj v prostorih PGD Šmartno. Nastopili bodo: MoPZ Šmartno, Ana Dušica, Matija Merzdovnik Mencinger. Povezovala bo Natalija Križaj.

V soboto, 11. 11. 2023, se prav tako obeta pester izbor dogodkov.

  • Ob 8.00 uri bodo v prostorih OŠ Šmartno potekale Športne igre praznujočih vaških skupnosti za Martinov pokal
  • Ob 18.00 uri bo v prostorih PGD Legen Srečanje ljudskih godcev
  • Ob 19.30 se boste lahko od srca nasmejali komediji “Vsakemu svoje”, v izvedbi KD Avgust Hribar Dolič

Vrhunec praznovanja martinovih dni bo v nedeljo, 12. 11. 2023. Ob 9.00 uri bo Martinova slavnostna nedeljska maša. Po maši pa sledi tradicionalno druženje ob Martinovi “kisli župi”. Sodelujejo Pihalni orkester Slovenj Gradec, VVZ Slovenj Gradec ter Mladi harmonikaši.

Dogodki

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu že več kot 25 let praznujejo Martinovo ob prazniku vaških skupnosti Šmartno, Turiška vas in Legen.