ZDA: V zaprtih javnih prostorih priporočajo maske za otroke od drugega leta starosti naprej

Agresivnejša različica koronavirusa delta povečuje tudi število okužb, bolezni in smrti med ameriškimi otroci, čeprav to še vedno zelo zaostaja za odraslimi osebami. Za otroke, mlajše od 12 let, še ni na voljo cepiva, zdravstvene oblasti priporočajo maske, kar je postal tudi politični problem.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo že skoraj 35,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 617.000. V zadnjem tednu julija je število novih okužb otrok, mlajših od 12 let, v primerjavi s tednom prej naraslo za 85 odstotkov z manj kot 40.000 na skoraj 72.000.

Od lanskega šolskega leta, ko je kot prevladujoča različica koronavirusa delta zamenjala alfo, so novi primeri okužb pri otrocih do 17 let skočili za 84 odstotkov. Po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so v zadnjem letu dni v bolnišnice zaradi koronavirusa sprejeli 45.000 otrok starih do 17 let, sedaj pa jih sprejemajo povprečno po 200 na dan ali več kot 70 na dan več.

V času od 10. do 31. julija so hospitalizacije narasle za 84 odstotkov, od 665 do 1224. Doslej je od izbruha pandemije koronavirusa v ZDA umrlo 520 otrok, okužilo pa se jih je več kot 4,2 milijona.

Glede na skupno število mrtvih (617.000) to ni veliko, vendar pa je to dvakrat več kot jih na leto umre zaradi navadne gripe in direktorica CDC Rochelle Walensky pravi, da je vsaka smrt otroka preveč.

Položaj bo še bolj nevaren sedaj, ko se po delih ZDA že začenja novo šolsko leto. Ker cepiva za mlajše od 12 let ni, zdravstveni strokovnjaki priporočajo maske. CDC jih v zaprtih javnih prostorih priporoča za otroke od drugega leta starosti naprej.

Predsednica ameriške Akademije pediatrov Lee Savio Beers je v pismu zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA), naj si intenzivneje prizadeva v smeri avtorizacije cepiva za mlajše od 12 let. FDA še ni odgovorila, vendar pa so postopki za potrjevanje cepiv za mlajše od 12 let daljši, kot za odrasle.

Za stare od 12 do 17 let je doslej začasno dovoljenje dobilo le cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech, za mlajše od 12 let pa so potrebne daljše študije, saj ni povsem jasno ali potrebujejo manjše odmerke kot odrasli, morda le en odmerek, morda pa dva ali tri.

Pfizer pričakuje, da bo imel podatke o testiranju cepiva pri starih od pet do 11 let v septembru, še kasneje jeseni ali pozimi pa za stare od dveh do štirih let.

FDA pred izredno potrditvijo cepiva za odrasle zahteva dva meseca spremljanja podatkov o kliničnih testih za odrasle osebe, za stare od pet do 11 let pa šest mesecev in Beersova pravi, da je daljša čakalna doba sedaj zaradi delte tvegana.

Vendar pa ni isto, če ima odrasla oseba zaradi injekcije cepiva bolečine v roki, otrok, ki šele začne hoditi pa bolečine v nogi ali druge posledice, zaradi česar je treba temeljito preštudirati rezultate testov.

Večina otrok, ki se okužijo s koronavirusom, sicer nima simptomov ali zelo blage. Vendar pa se ti z delto krepijo. Doslej so v ZDA pri otrocih potrdili skoraj 4200 primerov tako imenovanega sindroma MIS-C ali sindroma multi-sistemskega vnetja, zaradi katerega ostajajo v bolnišnicah po več tednov ali mesecev. Zaradi tega sindroma je v ZDA doslej umrlo najmanj 37 otrok.