V Avstriji od julija lokali odprti tudi ponoči, a ne vsi. Belgija znova odpira notranjost lokalov, kinodvoran in fitnesov

Po zaslugi vztrajnega zmanjševanja števila novih okužb z novim koornavirusom čakajo Avstrijce prihodnji mesec nove sprostitve protikoronskih ukrepov. Avstrijska vlada bo namreč v skladu z zastavljeno časovnico sproščanja 1. julija odpravila nočno prepoved obratovanja za gostinske lokale. A nočni klubi in diskoteke bodo še ostali zaprti.

Plesanje in pitje za šankom namreč še naprej ne bosta dovoljena, dovoljeno bo le uživanje hrane in pijače za mizami. To pa pomeni tudi nadaljnje zaprtje nočnih barov in diskotek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki navaja avstrijskega ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina.

Ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je pred tem na srečanju z novinarji po današnji seji izjavila, da se bodo lahko julija normalno odprli tudi nočni lokali, iz česar je bilo razumeti, da se po dolgem času znova odpirajo nočni klubi in diskoteke. A je Mückstein kasneje za APA pojasnil, da temu ni tako.

Je pa potrdil namero vlade, da še poleti vendarle dovoli obratovanje tudi tovrstnim lokalom. “To se bo vsekakor zgodilo poleti,” je obljubil. Podrobnosti naj bi bile znane konec junija.

Že ta četrtek se sicer prepoved nočnega obratovanja lokalov v Avstriji zamika za dve uri z 22. ure na polnoč, varna medsebojna razdalja pa zmanjšuje z dveh na en meter. V notranjih prostorih lokalov bo lahko odslej za isto mizo sedelo osem, v zunanjih prostorih pa 16 ljudi.

Kulturne ustanove bodo lahko svoje kapacitete zapolnile 75- in ne več le 50-odstotno. Na prostem nošenje mask nikjer ni več obvezno. Pred potovanjem v Avstrijo pa tujcem – razen če prihajajo iz držav z visoko stopnjo okužb ali razširjenimi novimi različicami virusa – ne bo treba več izpolnjevati posebnega obrazca.

Belgija znova odpira notranjost lokalov, kinodvoran in fitnesov

Belgija zaradi izboljševanja epidemiološkega stanja ponovno odpira notranjost gostinskih lokalov in barov, kinodvoran, gledališč in tudi fitnesov. Vendar pa samo do četrtine zmogljivosti in ob strogem upoštevanju higienskih ukrepov. Doma pa bodo ljudje znova gostili do štiri ljudi. Ukrep je začel veljati danes.

Mogoče bodo znova kulturne prireditve z do 200 ljudmi, če se bodo držali varnostnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. V Bruslju ne bo treba več nositi mask na obrazu tudi zunaj. Bodo pa še vedno potrebne na sredstvih javnega prevoza in na krajih, kjer je gneča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znova se obnavlja delo v pisarnah, vendar precej počasi. Zaenkrat bodo zaposleni v pisarnah lahko en dan v tednu, ostale dni pa bodo morali kot do zdaj še naprej delo opravljati na daljavo.

V Belgiji trenutno beležijo povprečno 186 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Skupaj so sicer v tej državi z 11,5 milijona prebivalcev od začetka pandemije covida-19 marca lani zabeležili 1,07 milijona okužb z novim koronavirusom in nekaj več kot 25.000 smrti zaradi covida-19. Do ponedeljka pa je bilo vsaj z enim odmerkom cepljenih 5,2 milijona ljudi, še navaja dpa.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije