Search
Close this search box.

V Mislinji opozarjajo na problematiko ravnanja z ostanki sečnje ob cestah in vodotokih

Fotografija je simbolična.

Iz Občine Mislinja opozarjajo na problematiko ravnanja z ostanki sečnje gozdnega drevja ob javnih in gozdnih cestah ter vodotokih in deponiranja balirane krme za živino na brežinah rek in potokov.

Na spletni strani občine je zapisano, da so številne vremenske ujme z močnimi nalivi povzročale škodo na vodotokih in cestni infrastrukturi, na katerih so nastajale poškodbe zaradi izpiranja materiala, odnašanja brežin ter proženja plazov. Dodali so, da je “posredno za nastanek večje škode vzrok tudi malomarno ravnanje posameznikov ob sečnji gozdnega drevja, ki po opravljenem delu ne očistijo ostankov vejevja in drugega materiala iz obcestnih muld, vtočnih jaškov in iztočnih glav cevnih propustov za meteorno vodo.”

Menijo, da je nedopustno tudi “puščanje sečnih ostankov na brežinah ali strugah vodotokov, kar lahko ob hudourniških nalivih povzroči zajezitve in ogromno škodo na rečnih strugah in neposredno ogroža objekte, zemljišča in komunalno infrastrukturo. Velik problem, povezan s poplavno ogroženostjo, predstavlja spravilo krme za živino v bale, ki jih nekateri pridelovalci krme deponirajo neposredno ob brežinah rek in potokov,” ter dodajajo, da lahko takšno početje v primeru poplavljanja bale zanese v struge vodotokov, posledica tega pa je zamašitev struge in premostitvenih objektov na vodotokih.

Lastnike gozdov in izvajalcev gozdarskih storitev zato pozivajo, “da po končanih delih v gozdu dosledno poskrbijo za odstranitev vej in drugih sečnih ostankov iz gozdnih in občinskih javnih cest. Ob tem naj bodo počiščene tudi linije za odvodnjavanje meteornih voda. Kmetovalce pozivamo, naj ne odlagajo balirane krme v bližini rek in potokov.”

Na občini še dodajajo, da bodo morebitne tovrstne kršitve obravnavale pristojne inšpekcijske službe in proti kršiteljem ukrepale skladno z veljavno zakonodajo.

VIR: Občina Mislinja

Dogodki