Search
Close this search box.

“Solzice” z Božično novoletnim koncertom napolnile kotuljsko dvorano

V nedeljo, 16. 12. 2018, so članice Kulturnega društva Kotlje, Ženskega pevskega zbora Solzice, v Kulturnem domu Kotlje, pripravile že tradicionalni Božično novoletni koncert, ki je bil tudi tokrat zelo dobro obiskan.

Ženski pevski zbor Solzice deluje v okviru KD Kotlje že 14 let. Naslednje leto bodo pevke praznovale jubilejnih petnajst let delovanja, kar bodo v jesenskih mesecih obeležile tudi s koncertom. Solzice trenutno delujejo pod taktirko Andreja Gorenjaka, pred njim je zbor vodila Metka Dobnik, prva zborovodkinja pa je bila Monika Plestenjak iz Kotelj. Do zdaj sta se v zboru zamenjali le dve predsednici, prva predsednica Solzic je bila Mojca Bezjak, ki jo je pred desetimi leti nadomestila Prevaljčanka Jerica Kavtičnik.

Kot je povedala Kavtičnikova, se je zboru v Kotljah pridružila na pobudo prijateljice, ki prav tako prihaja s Prevalj in že po prvem letu petja pri njih, so jo imenovale za predsednico. “Ker sem vdova, sem imela več prostega časa in bila pripravljena pomagati pri različnih delih, kar so hitro opazile tudi pevke in me nagovorile, da sem postala predsednica. Mojci je namreč ponagajalo zdravje, zato je bilo treba najti novo vodstvo. Odgovornost sem sprejela, čeprav sem mislila, da kakšno leto bom pa že, ne pa deset let, ampak mi ni žal.”

V zboru poje že vsa leta približno 15 pevk, ki se na vajah srečujejo enkrat tedensko in so v večini starejše od 70 let. Udeležba na vajah in nastopih pa je odvisna tudi od časa posameznic in predvsem zdravja. “Zdaj se je nam pridružila še ena mlajša pevka,” pove Kavtičnikova in doda “želimo si, da bi se nam pridružila še kakšna, saj je v nasprotnem primeru le vprašanje časa, kako dolgo bomo še lahko prepevale, saj smo že vse v letih.”

Leta pa jih ne ovirajo na nastopih in v želji po druženju, saj kljub starosti zelo rade nastopajo. Poznane so tako v domačem kraju kot izven, redno se udeležujejo srečanja zborov “Od Pliberka do Traberka”, vsaj trikrat na leto pripravijo koncert v domovih za starejše, tako na Prevaljah kot tudi v Črnečah in z veseljem zapojejo tudi na ostalih prireditvah, kamor jih povabijo.

Vsako leto pa v domačih Kotljah organizirajo tudi dva koncerta in eden od njiju je Božično novoletni koncert, ki so ga pevke pripravile minulo nedeljo. Same pravijo, da je organizacija takšnega koncerta kar obsežen projekt in velik zalogaj, saj je vstop za obiskovalce brezplačen, po koncertu pa sledi pogostitev s klobaso, pijačo in pecivom. Finančno Solzicam pomaga Občina Ravne na Koroškem, ker pa pevke rade poskrbijo tudi za stas, ne le glas, do zdaj so si za na oder kupile že štiri komplete oblačil, se redno trudijo pridobiti tudi druge sponzorje in donatorje, ki finančno podprejo delovanje zbora.

Na letošnjem koncertu se je Solzicam, ki so se občinstvu predstavile predvsem z domačimi ljudskimi pesmimi, na odru pridružil harmonikar Marjan Brankovič iz Kotelj, ki je zaigral dve Avsenikovi viži, polko z naslovom Na Menini planini in valček Pastirček. Prisluhnili smo pevski skupini Prijatelji iz Kotelj, ki so poleg ljudskih pesmi zapeli tudi Božično od Toneta Rusa. Za praznično vzdušje pa je poskrbela koroška pevka Vera Trafela. Vse skupaj je v besedi povezala Irena Šturbaj. Prireditve se je udeležil tudi predsednik Krajevne skupnosti Kotlje Zvone Gros. Polna dvorana pa je bila dokaz, da so tovrstne prireditve v Kotljah še kako dobrodošle.

Dogodki