Search
Close this search box.

Omejitev gibanja ob začetku pandemije v Španiji neustavna. Malta preklicala prepoved vstopa v državo za necepljene potnike

Špansko ustavno sodišče je danes odločilo, da je bila omejitev gibanja ob začetku pandemije covida-19 neustavna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To tlakuje pot razveljavitvi denarnih kazni kršiteljem.

Španski ustavni sodniki so s šestimi glasovi za in petimi proti razveljavili določene člene vladnega dekreta o izrednih razmerah, povezane s svobodo gibanja. V skladu z dekretom, ki ga je španska vlada sprejela marca lani ob začetku pandemije covida-19, so lahko Španci dom zapustili, samo za odhod na delo, v trgovino, lekarno ali bolnišnico.

Ustavno sodišče je pritrdilo utemeljitvi skrajno desne stranke Vox, ki je v pritožbi zapisala, da bi morali omejitve gibanja potrditi tudi v parlamentu, in ne samo na vladi.

Odločitev tlakuje pot razveljavitvi denarnih kazni kršiteljem omejitev gibanja v času izrednih razmer, ki so trajale tri mesece. Izredne razmere so nato veljale še med oktobrom lani in majem letos, vendar v tem obdobju gibanje Špancev ni bilo omejeno na njihov dom.

Malta preklicala prepoved vstopa v državo za necepljene potnike

Malta je v torek le nekaj ur pred uveljavitvijo preklicala prepoved vstopa v državo za necepljene potnike. Po novem bodo necepljeni potniki lahko vstopili v državo, a bodo morali v karanteno. Dolžine karantene niso določili, a je do sedaj veljala 14-dnevna samoizolacija za tiste, ki so prišli na Malto z bolj rizičnih območij.

Malteška vlada je v torek v uradnem listu objavila spremenjen režim, kot so ga komunicirali pred tem. Po novem bodo osebe, ki pridejo na Malto brez potrdila o cepljenju, morale v karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dolžine karantene v uradnem listu niso določili, že od prej pa na Malti velja 14-dnevna samoizolacija za tiste, ki pridejo s t. i. rdečih območij, kjer je večja ogroženost zaradi novega koronavirusa.

Sredozemska država je prejšnji teden napovedala, da bo postala prva evropska država, ki bo prepovedala vstop necepljenim potnikom. Evropska komisija je bila do tega zelo kritična, saj da bi lahko odločitev Malte spodkopala evropsko digitalno covidno potrdilo.

Prejšnji teden je malteški minister za zdravje Chris Fearne poleg tega napovedal zaprtje Malte za večino držav, saj da bi vstop v državo dovolili le potnikom z malteškim, britanskim ali evropskim covidnim potrdilom. Po novem so v uradnem listu, ki je stopil v veljavo danes, naštete tudi številne druge države, med njimi Japonska in deli ZDA.

Za prebivalce Malte, ki niso cepljeni, po novem velja, da lahko predložijo negativen test PCR, če prihajajo iz države na seznamu v uradnem listu.

Malto so večkrat hvalili kot evropsko zgodbo o uspehu glede cepljenja proti covidu-19, saj je v celoti cepljenih 80 odstotkov odraslih. Vendar v državi beležijo porast števila okužb, ki jih povezujejo predvsem z jezikovnimi šolami. Medtem ko so imeli konec junija 28 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, jih imajo sedaj 252.

Špansko ustavno sodišče je danes odločilo, da je bila omejitev gibanja ob začetku pandemije covida-19 neustavna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To tlakuje pot razveljavitvi denarnih kazni kršiteljem.