Kurz odstopil s položaja avstrijskega kanclerja

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zvečer sporočil, da odstopa s kanclerskega položaja. V televizijski izjavi je dejal, da želi narediti prostor, da bi lahko Avstrija v teh zaradi pandemije še vedno težkih časih imela stabilno vlado. "Moja država je zame pomembnejša, kot sem sam," je dejal.

Potrebujemo stabilnost,” je dejal Kurz in dodal, da bi bilo neodgovorno, če bi dopustil, da Avstrija zdrsne v mesece kaosa v času, ko se še vedno bori s pandemijo.

Kriza avstrijske vlade je izbruhnila v sredo, ko je policija preiskala kanclerjev kabinet, finančno ministrstvo in prostore ljudske stranke (ÖVP) zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Kurzevi zaupniki naj bi med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje.

Zaradi obtožb na račun kanclerja je grozil razpad vladajoče koalicije ljudske stranke z Zelenimi, ki so ocenili, da Kurz ni več primeren za vodenje vlade.

Podkancler in vodja Zelenih Werner Kogler je tako v petek ljudsko stranko pozval, naj imenuje novega kanclerja, a je Kurz še vztrajal, da ne bo odstopil. Zavrnil je vse očitke, je pa priznal, da so med sporočili, ki so predmet obravnave preiskave, tudi nekatera njegova, ki pa da jih je zapisal v afektu in jih danes ne bi več poslal v taki obliki.

Danes je ponovil, da so obtožbe na njegov račun neupravičene. “Prepričan sem, da bom lahko vse razjasnil,” je dejal ob odstopu, ob tem pa dodal, da je “samo človek s čustvi in napakami”.

Kurz se sicer ne umika iz politike. Še naprej bo ostal na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu.

Se je pa na ta način izognil glasovanju o nezaupnici v parlamentu.

Na kanclerskem položaju naj bi ga nasledil strankarski kolega, zunanji minister Alexander Schallenberg. 52-letni Schallenberg že več let opravlja vodilne naloge v avstrijski zunanji politiki. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, diplomat z mednarodnimi izkušnjami in znanjem več jezikov glede migracij zagovarja podobno ostra stališča kot Kurz.

Kurza so sicer k odstopu že v četrtek zvečer pozvali demonstranti, ki so se zbrali pred sedežem njegove stranke na Dunaju. Bilo naj bi jih več tisoč, med drugim so vzklikali Sram te bodi.

Kurz – daleč najmlajši avstrijski kancler doslej 

35-letni Sebastian Kurz, ki je danes sporočil, da odstopa s položaja, je bil najmlajši avstrijski kancler doslej. Po zadnjih volitvah leta 2019, ko je že drugič prisegel na kanclerski položaj, je vlado oblikoval z Zelenimi.

Kurz se je rodil 27. avgusta 1986 na Dunaju učiteljici in inženirju. Po odlično opravljeni maturi se je vpisal na študij prava, a ga ni končal. Že med študijem je prevzel vodenje podmladka ljudske stranke (ÖVP).

Leta 2013 je kot najmlajši zunanji minister v zgodovini Avstrije prevzel vodenje zunanjega ministrstva. Takrat je bil tudi najmlajši vodja diplomacije v EU. Član avstrijske vlade je sicer bil že od leta 2011. Pri 24 letih je Kurz namreč postal državni sekretar za integracije in je takrat veljal za najmlajšega člana kake avstrijske vlade.

Leta 2017 je sklenil koalicijo s svobodnjaki (FPÖ). Ko je prevzel kanclerski položaj, je bil star 31 let, s čimer je postal najmlajši voditelj vlade katere od držav EU in najmlajši kancler v zgodovini sodobne Avstrije. Znan je bil po svojem nasprotovanju jedrskemu orožju, trdemu stališču do migracij ter znižanju socialnih podpor za priseljence, tudi za tiste iz držav EU.

Položaj avstrijskega kanclerja je prvič zasedal od decembra 2017 do maja 2019. Leta 2017 je tudi prevzel vodenje ÖVP. 27. maja 2019 mu je parlament izglasoval nezaupnico, potem ko je koalicija ÖVP in FPÖ razpadla zaradi korupcijske afere Ibiza, v katero se je zapletel tedanji vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache.

Na volitvah nekaj mesecev kasneje je ÖVP osvojila 37,5 odstotka glasov. Kurz je nato prejel mandat za sestavo nove avstrijske vlade in začel pogajanja z Zelenimi.

Potem ko so dosegli koalicijski dogovor, je pri 33 letih že drugič prisegel kot predsednik avstrijske vlade. Danes pa je odstopil.

Kurz sicer z dolgoletno partnerico Susanne Thier prav zdaj pričakuje prvega otroka. Med njegovimi hobiji je tudi plezanje. Lani je tako s slovenskim premierjem Janezom Janšo preplezal severno triglavsko steno.