Search
Close this search box.

Odslej varneje čez železniški prehod v Podvelki s sistemom COPS@rail

Za večjo varnost prebivalcev in drugih mimoidočih voznikov bo sistem COPS@rail odslej tudi na Koroškem, natančneje v Podvelki, še dodatno opozarjal na previdnejše prečkanje prehoda, občini pa omogočil boljši vpogled v ravnanje voznikov na prehodu.

Neupoštevanje prometne signalizacije in nezbranost za volanom sta pogosto kriva za nezgode na železniških prehodih, označenih le z andrejevim križem. Le te pa tako kot vse prometne nesreče močno vplivajo tako na lokalno prebivalstvo v neposredni bližini dogodka kot tudi na širšo populacijo. Izjema ni niti koroška občina Podvelka, ki je odslej bogatejša za sistem aktivne signalizacije COPS@rail.

V občini Podvelka se z različnimi ukrepi trudijo izboljšati prometno varnost. Poleg ozaveščanja o nujnosti voznikove previdnosti bo med pomembnejšimi ukrepi za večjo varnost na pasivno zavarovanem nivojskem prehodu ceste čez železniško progo med HE Vuhred in naseljem Janževski Vrh  tudi nameščen sistem COPS@rail (Collision Preventing Safety System). »V prvi vrsti se zahvaljujemo za opravljeno delo, ki ste ga v teh dneh izvedli. Iskrena hvala Zavarovalnici Triglav za sofinanciranje projekta. V naši občini je bilo na nivojskih prehodih čez železniško progo že kar nekaj nesreč, in to je bil glavni razlog, da smo se prijavili na razpis, saj si želimo tovrstne pripetljaje v prihodnje preprečiti,« je dejal župan občine Anton Kovše.

Zavarovalnica Triglav v lokalne skupnosti, kjer deluje, vlaga tudi skozi preventivne projekte na področju prometne varnosti. Pri tem imajo aktivno vlogo pri dvigu pomena odgovornega ravnanja v prometu ambasadorji, med katerimi so vrhunski športniki, med njimi športna plezalka Janja Garnbret, ki podpira preventivne akcije: »Tovrstni ukrepi se mi zdijo zelo pametni in koristni. Predvsem zagovarjam ozaveščanje ljudi o nevarnostih, ki prežijo na njih v prometu. Veliko časa preživim na cesti in v prometu ravnam z maksimalno zbranostjo, vendar pa ni vse odvisno od mene. Še zlasti pozorna sem v križiščih in pa seveda na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, kjer je previdnost še kako pomembna. Ne glede na to, kje se vozite in kakšna je vaša vloga v prometu, pa vsem svetujem, da na poti mislite le na vožnjo.«

Z ureditvijo cestnih odsekov, ki prečkajo železniško progo, tako poteka nova sezona projekta Skupaj za večjo prometno varnost, ki ga podjetje COPS systems in Zavarovalnica Triglav izvajata že od leta 2014. »V okviru projekta Skupaj za večjo prometno varnost smo v Zavarovalnici Triglav po 24 postavljenih sistemih COPS@road v preteklih letih podprli še postavitve sistemov COPS@rail na 12 cestnih odsekih, ki prečkajo železniško progo, zavarovano zgolj z andrejevim križem. V največji slovenski zavarovalnici tako skladno s svojimi vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in odgovornost, aktivno prispevamo k zmanjševanju prometnih nesreč na točkah, kjer so udeleženci v prometu izpostavljeni hudim poškodbam,« je dejala direktorica OE Slovenj Gradec Tonja Vinkl.

 Enote sistema COPS@rail zaznajo prihajajoča vozila po cesti in jih z utripalci opozorijo na potencialno nevarnost ob prečkanju železniške proge. Na vsakem prehodu sta postavljeni dve enoti sistema, in sicer na vsaki strani prehoda ena. Vsaka enota vsebuje senzorje, kontrastno tablo in rumene utripalce. Sistem zazna tudi hitrost prihajajočih vozil in jih, če pred prehodom ne upočasnijo, začne opozarjati s povečano frekvenco utripanja. »V podjetju COPS systems se trudimo z različnimi ukrepi in inovativnimi produkti izboljševati varnost na različnih cestnih odsekih ter s tem pripomoči k zmanjšanju tveganja za prometne nesreče. Veseli smo že tretje zaporedne kampanje z Zavarovalnico Triglav, ki je dober partner pri zmanjševanju prometnih nesreč v Sloveniji. Verjamemo, da lahko s skupnimi močmi dosežemo več za dobro počutje vseh prometnih udeležencev na nevarnih prometnih točkah,« je povedal Peter Korun iz podjetja COPS systems (pred preimenovanjem februarja letos Aktivna signalizacija Korun) in dodal: »COPS@rail sistemi poudarjajo nivojski prehod in hkrati voznike opozarjajo na zaustavitev in previdnejše prečkanje železniške proge ter na podlagi podatkov o prometni statistiki, ki jih enote sistema beležijo, omogočajo nadaljnje ukrepe za povečanje varnosti in optimizacijo prometnega režima.«

V letu 2017 se je po podatkih slovenske policije na železniških prehodih zgodilo 24 prometnih nesreč. V njih so štiri osebe umrle, tri so se huje in pet lažje telesno poškodovale. Letos se je do sredine aprila zgodilo devet prometnih nesreč na nivojskih prehodih, v kateri je ena oseba utrpela lažje telesne poškodbe. Vzroki nesreč so največkrat neustrezno ravnanje voznikov ob prečkanju železniških prehodov, neupoštevanje prometne signalizacije in morebitne slabše vremenske razmere. Med vsemi nesrečami izstopajo nezgode na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih lokalnih cest prek železniških prog, ki so označeni le z andrejevim križem. Tovrstnih prehodov je v Sloveniji več kot 400.

Opozorilni sistem COPS@rail je razvilo podjetje COPS system in ga v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in slovenskimi občinami, ki so se uspešno prijavile na razpis, začelo postavljati na 12 cestnih odsekih, ki prečkajo železniško progo in so pasivno zavarovani le z andrejevim križem. Na razpis za postavitev opozorilnih sistemov COPS@rail so se uspešno prijavile občine Novo mesto, Mokronog – Trebelno, Straža, Metlika, Trebnje, Žalec, Šmartno ob Paki, Domžale, Kamnik, Podvelka, Središče ob Dravi in Sežana. Z aktivno signalizacijo želijo v podjetju COPS systems skupaj z največjo slovensko zavarovalnico in občinami udeležence v prometu še dodatno opozoriti na železniške prehode ter s tem preprečiti morebitne prometne nesreče.