Kmalu po novici iz Švedske tudi Danska sporočila, da bodo omejili cepljenje s cepivom Moderna

Na Švedskem so za mlajše od 30 let prekinili cepljenje proti covidu-19 s cepivom Moderne. Švedska agencija za javno zdravje je sprejela odločitev, da do 1. decembra s cepivom ameriškega podjetja Moderna ne bodo cepili rojenih leta 1991 in mlajših. Podobno odločitev je sprejela tudi Danska, kjer s cepivom Moderne ne bodo cepili mlajših od 18 let.

Razlog za začasno prekinitev na Švedskem je povečano tveganje za stranske učinke. Kot je danes še sporočila švedska agencija za javno zdravje, je pri cepivu Moderna za mlajše od 30 let povečano tveganje za nastanek miokarditisa, vnetne bolezni srčne mišice, ter perikarditisa, ki je vnetje osrčnika. Ob tem so dodali, da je tveganje za tovrstne stranske učinke sicer zelo majhno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švedska agencija za javno zdravje je tudi izdala priporočilo, da naj mlajše od 30 let cepijo s cepivom Pfizer/Biontech.

Na Švedskem proti covidu-19 cepijo vse, ki so starejši od 12 let. Doslej je najmanj en odmerek cepiva prejelo 84 odstotkov Švedov in Švedinj, starejših od 16 let, skoraj 78 odstotkov dva odmerka.

Kmalu po novici iz Švedske je tudi danska agencija za zdravje sporočila, da bodo otroke in najstnike, mlajše od 18 let, proti covidu-19 poslej cepili samo s cepivom Pfizer/Biontech. Ob tem so pojasnili, da gre za previdnostni ukrep, ter dodali, da še vedno velja ocena, da je Modernino cepivo učinkovito cepivo, ki ima pomembno mesto v danski kampanji za cepljenje. Na Danskem je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 76 odstotkov vseh državljanov, skoraj 75 odstotkov pa tudi drugi odmerek.