Search
Close this search box.

Odpoklic začinjenih piščančjih kril in pleskavic

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila, da je s strani proizvajalca živila, Panvita Mir, Mesni center AVE Murska Sobota, prejela informacijo o pozitivnih analizah lastnih kontrol na prisotnost bakterije salmonela v nepredpakiranih začinjenih piščančjih krilih, prav tako pa je odpoklicala pleskavice Weldvar zaradi prisotnosti žveplovega dioksida.

Serijska oznaka nepredpakiranih začinjenih piščančjih kril, prodajni ident 91775, je L MP 20148/1, rok uporabe pa 1. 6. 2020. Izdelku je rok trajanja sicer že pretekel, vendar informacijo o neskladnih rezultatih objavljajo za primer morebitnega zamrzovanja izdelka s strani potrošnikov.

Živilo je bilo v prodaji v mesnem centru AVE Murska Sobota. Potrošnikom svetujejo, naj živila ne zaužijejo in ga zavržejo oziroma vrnejo na mesto nakupa.

Sporne tudi pleskavice

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je prav tako v okviru letnega programa vzorčenja odvzela vzorec surovega mesnega pripravka – pleskavice v kranjski poslovni enoti mesnice Weldvar. Na podlagi kemijske analize so dokazali prisotnost žveplovega dioksida, kar nakazuje na neupoštevanje zahtev živilske zakonodaje na področju aditivov.

Fotografija je simbolična.

Uporaba sulfitov je namreč dovoljena le v nekaterih vrstah živil, vendar ne v mesnih pripravkih. Vzorec predstavlja tveganje za potrošnike z alergijo na žveplov dioksid.

Živilo je bilo proizvedeno v poslovni enoti mesnice Weldvar na Cesti Jaka Platiše 18 v Kranju. Serijska oznaka izdelka je L350, rok uporabe pa 19. 5. 2020. Živilu je sicer že pretekel rok uporabe, informacijo objavljajo zaradi možnega zamrzovanja s strani potrošnikov. Potrošnikom svetujejo, naj živila ne zaužijejo in ga zavržejo oziroma vrnejo na mesto nakupa.

Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Dogodki