Češka vlada opušča obvezno cepljenje starejših in nekaterih poklicnih skupin

Nova češka vlada pod vodstvom Petra Fiale je opustila zamisel o obveznem cepljenju proti covidu-19 za starejše in nekatere poklicne skupine. Odlok o tem je tik pred koncem mandata sprejela prejšnja vlada Andreja Babiša, Fiala pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da pod njegovo vlado obveznega cepljenja v državi ne bo.

Prvi minister vlade, ki jo sestavlja pet strank – Demokratska državljanska stranka (ODS), ki ji pripada tudi premier, TOP 09, krščanski demokrati (KDU-ČSL), Pirati in stranka županov Stan – je ob tem pripomnil, da ne želi poglabljati razkola v družbi, ki ga je povzročila epidemija covida-19.

Čeprav je cepljenje najbolj učinkovito orodje proti hudim oblikam covida-19, ne želimo nikogar siliti vanj,” pa je na Twitterju zapisal minister za zdravje Vlastimil Valek.

Obvezno cepljenje za prebivalce, stare 60 let ali več, bi moralo začeti veljati 1. marca, poleg tega pa bi veljalo tudi za nekatere poklicne skupine – zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše, za študente medicine, policiste, gasilce in vojake.

Tudi Češka je sicer sredi vala okužb s koronavirusno različico omikron z velikim številom potrjenih okuženih. Danes naj bi njihovo število doseglo okoli 30.000. Osnovno cepljenih je v državi 63 odstotkov ljudi, poživitveni odmerek jih je prejelo okoli 31 odstotkov.

Nova vlada je zato danes sprejela predlog posodobljenega zakona o upravljanju z epidemijo covida-19, ki bo nadomestil obstoječega. Ta namreč neha veljati konec februarja. Vlada z njim ohranja široke pristojnosti omejevanja ali zapiranja dejavnosti v primeru poslabšanja epidemioloških razmer.