Search
Close this search box.

Vabilo na ogled filma “Bitka za Holmec” v Slovenj Gradcu

Ob Dnevu državnosti pripravlja OZ VVS Mislinjske doline kar nekaj kulturnih prireditev. Katere so te?

V torek, 18. junija 2024, ob 19.00 vas vabijo na ogled filma “Bitka za Holmec”, ki bo v Kulturnem domu Slovenj Gradec. Film se predvaja na pobudo OZ VVS Mislinjske doline in MO Slovenj Gradec ob spominu na osamosvojitveno vojno 1991 in Dnevu državnosti. Ob finančni podpori so si v dveh predstavah film ogledali srednješolci Šolskega centra Slovenj Gradec.

“Bitka za Holmec: Na drugi strani krivde” je celovečerni dokumentarni film, ki traja 102 minuti. Prvič po tridesetih letih se na mejnem prehodu Holmec srečajo nekdanji nasprotniki, ki so se borili v bitki za ta mejni prehod. Nekdanji poveljnik stražnice, vodnik JLA Husein Šabić, sreča Otokarja Praperja, nekdanjega poveljnika miličnikov, ki je bil v boju težko ranjen. Film s pomočjo intervjujev in arhivskega gradiva zgradi kronologijo dogajanja ter razišče pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu.

V filmu nastopajo: Otokar Praper, Husein Šabić, Mirsad Vračo, Slavko Bobovnik, Florence Hartmann, dr. Miša Zgonec-Rožej, Zdravko Fajmut, Zlatko Halilovič, Martina Steiner, Tomaž Ranc in drugi. Scenarist in režiser filma je Boštjan Slatenšek. Film je nastal v koprodukciji produkcijskih hiš FilRouge films iz Slovenije in JewelLabs pictures iz Avstrije ter s finančno podporo Filmskega centra Slovenije.

Takoj po filmu bo Slavko Bobovnik vodil pogovor z režiserjem Boštjanom Slatenškom in udeležencema bitke, Otokarjem Praperjem in Jožetom Repotočnikom.

Ostale prireditve na temo osamosvojitvene vojne ob Dnevu državnosti 25. junija:

  • Razstava “30 let Zveze veteranov vojne za Slovenije” bo potekala v dvorani Lopanj v Mislinji od 14. junija do 28. junija 2024. Otvoritev razstave bo v petek, 14. junija 2024, ob 14. uri. Razstava predstavi pot in dogodke od ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo do danes.
  • Dokumentarna razstava “Vojna za Slovenijo” bo potekala v prostorih Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec od 14. junija do 24. junija 2024. Uradna otvoritev razstave bo v petek, 14. junija 2024, ob 18.00 uri. Razstava je izrazito dokumentarnega značaja in je postavljena v panojski tehniki.

Vabljeni, da se nam pridružite in obeležite pomembne trenutke slovenske zgodovine!

Vir: OZ VVS Mislinjske doline

Ob Dnevu državnosti pripravlja OZ VVS Mislinjske doline kar nekaj kulturnih prireditev. Katere so te?