Belgija začasno prekinja uporabo cepiva Janssen pri mlajših od 41 let

Belgija je danes sporočila, da začasno prekinja cepljenje mlajših od 41 s cepivom proti covidu-19 proizvajalca Janssen. Kot so pojasnile pristojne oblasti, so odločitev sprejeli po smrti ženske, ki je bila cepljena s tem cepivom. Glede na podatke naj bi šlo za soprogo slovenskega diplomata, ki je nedavno umrla zaradi kapi.

Kot je danes potrdilo belgijsko zdravstveno ministrstvo, je ženska, mlajša od 40 let, umrla 21. maja, njeni simptomi – tromboza v kombinaciji z nizko vrednostjo trombocitov – pa da kažejo na možno povezavo s cepivom, danes poročajo belgijski mediji.

Vlada je v povezavi s tem primerom za mnenje zaprosila Evropsko agencijo za zdravila (Ema). Med drugim pa si želijo tudi analize razmerja med koristmi in tveganji pri uporabi tega cepiva, zlasti glede na različne starostne skupine.

Kljub temu, da zaenkrat ni mogoče z gotovostjo povezati njene smrti s cepivom, država med čakanjem na odgovor iz previdnosti prekinja cepljenje s cepivom proizvajalca Janssen pri mlajših od 41 let – enaka omejitev v Belgiji že velja za cepivo AstraZenece.

Kot še pišejo belgijski mediji, gre pri umrli za žensko, ki ni bila cepljena v okviru belgijske kampanje cepljenja. Šlo naj bi prav za partnerico slovenskega diplomata, ki je nedavno v Belgiji umrla zaradi možganske kapi. Nekaj dni pred razvojem prvih simptomov je bila v okviru skupinskega cepljenja slovenskih diplomatov in njihovih družinskih članov cepljena s cepivom Janssen.

Minister za zdravje Janez Poklukar je minuli petek povedal, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje dobil informacijo, da je v Bruslju prišlo do smrti, ki bi bila lahko povezana z nedavnim cepljenjem proti covidu-19. Poudaril je, da trenutno dokazov za to ni, bo pa zadevo temeljito preučila komisija na ministrstvu.

V Bruslju se je sicer cepilo 168 diplomatov in njihovih družinskih članov, so takrat pojasnili na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU. Cepili so jih 7. maja s cepivom proizvajalca Janssen, ki je v lasti podjetja Johnson & Johnson.

Tako to cepivo kot cepivo proizvajalca AstraZeneca je vektorsko cepivo, pri katerih je tudi Ema kot možen redek stranski učinek potrdila pojav krvnih strdkov v kombinaciji s trombocitopenijo.

Dogodki