invalid

Zagovornik za enako obravnavo vseh otrok s posebnimi potrebami pri dodatku za pomoč in postrežbo

Zagovornik načela enakosti je pred časom ocenil, da je Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) diskriminatoren do otrok s posebnimi potrebami, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb. Prav tako je po oceni Zagovornika diskriminatoren do nekaterih odraslih, ki so vključeni v poklicno zavarovanje. Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je priporočil spremembo zakona.

Preberi »

V projekt omogočanja multimodalne mobilnosti vključene vse koroške občine

Od leta 2016, ko se je začel izvajati projekt omogočanja multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi, se mu je priključilo 60 občin, od tega vseh 12 koroških. Končni cilj je odpraviti prepreke, ki nekaterim preprečujejo različne dostope, a najprej je treba v občinah zbrati podatke o teh preprekah, so povedali na današnji predstavitvi.

Preberi »

Zagovornik v obravnavanem primeru, ko pred blokom ni parkirnega mesta za invalide, ni odkril diskriminacije

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je obravnaval primer posameznika, ki živi v blokovskem naselju in je ob možganski kapi ohromel po celotnem desnem delu telesa. Na Zagovornika se je obrnil zato, ker na parkirišču, ki je v zasebni skupni lasti etažnih lastnikov treh večstanovanjskih stavb, ni parkirnega mesta, posebej namenjenega osebam z invalidnostjo.

Preberi »

Solidarnostni dodatek predvidoma v četrtek še vojnim veteranom in invalidom

Potem ko so solidarnostni dodatek dobili upravičenci z odločbo o nezaposljivosti na podlagi zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov ter so hkrati upravičeni do varstvenega dodatka, naj bi ga v četrtek vojnim veteranom in invalidom, ki prejemajo veteranski, invalidski ali družinski dodatek, izplačalo še ministrstvo za obrambo.

Preberi »

Invalidom in vojnim veteranom danes solidarnostni dodatek

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo danes izplačalo solidarnostni dodatek po zadnjem protikoronskem zakonu vojnim veteranom, vojnim invalidom in invalidom v višini 150 evrov. Izplačilo bo prejelo 3026 upravičencev v skupni višini 453.900 evrov, so sporočili.

Preberi »

Multimodalna mobilnost: Varne poti po občinah in digitalna dostopnost za projekt splošnega družbenega pomena tudi v Vuzenici in Slovenj Gradcu (VIDEO in FOTO)

Danes je v Slovenj Gradcu potekala predstavitev projekta Multimodalna mobilnost, ki zajema varno mobilnosti za ljudi z različnimi invalidnostmi, s poudarkom na slepih in slabovidnih ter gibalno oviranih občanih in omogočanje varnih šolskih poti za otroke in šolsko mladino v izbranih občinah po Sloveniji, med katerimi sta tudi Vuzenica in Slovenj Gradec.

Preberi »