V projekt omogočanja multimodalne mobilnosti vključene vse koroške občine

Od leta 2016, ko se je začel izvajati projekt omogočanja multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi, se mu je priključilo 60 občin, od tega vseh 12 koroških. Končni cilj je odpraviti prepreke, ki nekaterim preprečujejo različne dostope, a najprej je treba v občinah zbrati podatke o teh preprekah, so povedali na današnji predstavitvi.

Potek projekta, ki ga financira in vodi ministrstvo za infrastrukturo, izvaja Geodetski inštitut Slovenije, partner pa je Beletrina, so danes predstavili v Slovenj Gradcu.

Koroška je pri projektu posebnost, saj so se mu pridružile prav vse občine v regiji, zato so prav v tej regiji začeli tudi sklop sedmih regijskih dogodkov, ki jih v okviru projekta načrtujejo do konca leta, je za STA povedala Maša Malovrh iz Beletrine.

Dodala je še, da slovenjgraško podjetje Kopa razvija navigacijsko aplikacijo za celotno Koroško z enotnimi podatki glede fizične dostopnosti v občinah. Želja je, kot je dodala, da bi se nato ta aplikacija nadgrajevala s tem, da bi bili tudi za ostale občine podatki enotni in standardizirani.

Projekt se je začel novembra 2016, doslej se je vanj vključilo 60 občin, ki po navedbah izvajalcev projekta igrajo ključno vlogo pri postavitvi sistema ter si prizadevajo za višanje kakovosti življenja svojih občanov.

V teh občinah so bili zajeti podatki o dostopnosti infrastrukture za invalide, ki so vsem uporabnikom brezplačno na voljo za omogočanje lastne mobilnosti, upravljavcem infrastrukture pa služijo za odpravo ovir v urbanih prostorih. Cilj je, da se projektu pridruži vseh 212 občin.

Na podlagi dosedanjih aktivnosti in prvih projektnih rezultatov so nekatere sodelujoče občine že lahko pripravile rešitve in izvedle prve prilagoditve ter s tem izboljšale mobilnost za vse, s poudarkom na gibalno oviranih, slepih in slabovidnih, gluhih in naglušnih ter starejših.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije