Zagovornik za enako obravnavo vseh otrok s posebnimi potrebami pri dodatku za pomoč in postrežbo

Zagovornik načela enakosti je pred časom ocenil, da je Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) diskriminatoren do otrok s posebnimi potrebami, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb. Prav tako je po oceni Zagovornika diskriminatoren do nekaterih odraslih, ki so vključeni v poklicno zavarovanje. Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je priporočil spremembo zakona.

Zagovornik je po izvedbi dveh ocen diskriminatornosti ZPIZ-2 pristojnemu ministrstvu priporočil, naj v novelo zakona, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju, vključi tudi dve spremembi, ki se nanašata na položaj otrok s posebnimi potrebami in položaj zaposlenih odraslih, ki opravljajo poklice, za katere veljajo starostne omejitve.

Priporočil je spremembo 100. člena ZPIZ-2, ki poseben dodatek za pomoč in postrežbo dodeljuje samo mladoletnim slepim osebam, ki so zdravstveno zavarovane po drugem zavarovancu ali upokojencu. Po oceni Zagovornika bi morali imeti pravico do dodatka za pomoč in postrežbo vsi otroci s posebnimi potrebami, ki pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb ravno tako rabijo pomoč druge osebe in so prav tako zdravstveno zavarovani po drugih zavarovancih.

Za odpravo diskriminacije je priporočil tudi spremembo 200. člena ZPIZ-2 v delu, ki ureja mirovanje poklicnega zavarovanja, ko delodajalci zaposlenim niso dolžni plačevati prispevkov za poklicno zavarovanje. Po oceni Zagovornika je ta del zakona diskriminatoren do tistih zaposlenih, ki opravljajo dela, ki jih po določeni starosti ni mogoče uspešno poklicno opravljati.

Zaradi odsotnosti, ki so povezane z njihovimi osebnimi okoliščinami starševstva, spola in invalidnosti, se jim poklicna upokojitev zamakne, kar je tudi v nasprotju z uvedbo obveznega poklicnega zavarovanja zaradi opravljanja težkih del.

Priporočili sta objavljeni na spletni strani organa TUKAJ.

Besedilo: Zagovornik načela enakosti RS

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije