Search
Close this search box.

Ministrstvo prisluhnilo staršem: Družinski član bo lahko osebni asistent

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Ksenija Klampfer, so v okviru javne razprave predloga sprememb Zakona o osebni asistenci, predvidene spremembe predstavili izvajalcem osebne asistence. Glede na razpravo so se včeraj na ministrstvu odločili, da bodo njihovo ključno pripombo, da je družinski član lahko osebni asistent, upoštevali.

Naj spomnimo, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo predlog sprememb zakona o osebni asistenci. Osebne asistence ne bo več mogoče opravljati kot samostojno dejavnost, prvotno predvideno omejitev družinskih članov, ki naj ne bi več mogli opravljati osebne asistence, pa je ministrstvo zaradi razburjenja med starši zdaj umaknilo.

Osebna asistenca je zbir storitev, ki ljudem, ki v vsakdanjem življenju potrebujejo pomoč drugega, omogoča neodvisno in bolj kakovostno življenje. Storitve so prilagojene konkretnim potrebam posameznega uporabnika oz. uporabnice, njegovim oz. njenim sposobnostim, željam, pričakovanjem in življenjskim razmeram.

S tem gredo nasproti tistim staršem, ki želijo biti osebni asistent svojim otrokom. Prav tako bodo preučili tudi ostale pripombe. Predlog zakona ostaja v javni razpravi do konca meseca julija in do takrat še na ministrstvu naprej zbirajo mnenja in pripombe k predlaganim spremembam.

Vseh izvajalcev osebne asistence je ta trenutek 49 in zagotavljajo storitev 620 uporabnikom in uporabnicam. Od tega je 23 s.p., ki zagotavljajo osebno asistenco 40 uporabnicam in uporabnikom. Med 620 uporabniki je 120 takih, ki jim pomoč kot osebni asistenti nudijo zgolj družinski člani. Vseh osebnih asistentov skupaj je 1.254, so še zapisali na spletni strani Republike Slovenije GOV.SI.

Dogodki