fakulteta

Zveza srednjih šol in dijaških domov svari pred diskriminacijo dijakov

Potem ko je Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) zaostrila pogoje za vpis dijakov s poklicno maturo in opravljenim petim predmetom v univerzitetne študijske programe, Zveza srednjih šol in dijaških domov opozarja na diskriminacijo. Dijaki morajo biti namreč o možnostih za nadaljnje izobraževanje seznanjeni že ob vpisu.

Preberi »

Začenja se prvi prijavni rok za vpis v višje šole

Začenja se prvi prijavni rok za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2023/24. Skupaj je za redni in izredni študij razpisanih 11.800 vpisnih mest, kar je toliko kot lani. Kandidati se lahko prijavijo do 17. marca. V petek se je začel tudi prvi prijavni rok za vpis na fakultete.

Preberi »

Vindišar za preverjanje pogojev PCT na fakultetah s čitalci na vhodih fakultet. “Delamo vse za to, da družba ostane odprta, pogoj za to pa bo precepljenost”

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je danes izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so študenti popolnoma sprejeli sistem PCT kot pogoj za delovanje univerz. Glede preverjanja izpolnjevanja pogojev bodo po njegovih besedah maksimalno izkoristili sodobne sisteme. Sam je naklonjen čitalcem QR kod na vhodih fakultet.

Preberi »

V tekočem študijskem letu vpisanih osem odstotkov več študentov

Za študente se v teh dneh začenja najbolj naporen del leta, ki je izpitno obdobje. Po izpitih v spomladanskem in jesenskem roku pa bo jasno, koliko od skoraj 82.700 študentov, vpisanih v terciarno izobraževanje v tem študijskem letu, to je skoraj osem odstotkov več kot v prejšnjem študijskem letu, bo napredovalo v višji letnik ali končalo študij.

Preberi »

Janša za četrtek sklical posvet o vpisu v študijske programe

Predsednik vlade Janez Janša je za četrtek sklical posvet s predstavniki univerz, samostojnih visokošolskih zavodov in gospodarskih zbornic ter združenj glede vpisa v študijske programe v letu 2021/2022. Posvet, ki ga bodo začeli ob 17. uri, bo potekal v Kongresnem centru Brdo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Preberi »

Smernice priporočajo kombinirano izvedbo študijske dejavnosti, izvedbo študija na daljavo pa le izjemoma

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Univerzo v Ljubljani, Univerzo v Mariboru, Univerzo na Primorskem, Univerzo v Novi Gorici, s Študentsko organizacijo Slovenije, s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture v Sloveniji in z Visokošolskim sindikatom Slovenije, pripravili smernice za zimski semester študijskega leta 2020/21.

Preberi »

Univerze se pripravljajo na različne scenarije pedagoškega procesa jeseni

Univerze za novo študijsko leto pripravljajo različne scenarije poučevanja, odvisno od epidemioloških razmer. Že zdaj je jasno, da bo vsaj del študijskega procesa potekal v virtualnem okolju, kar pomeni, da bo treba takšno delo tudi zakonsko določiti. Ob tem je slišati tudi pozive po ohranitvi visokošolskega študijskega procesa v živo.

Preberi »