Search
Close this search box.

Vindišar za preverjanje pogojev PCT na fakultetah s čitalci na vhodih fakultet. “Delamo vse za to, da družba ostane odprta, pogoj za to pa bo precepljenost”

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je danes izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so študenti popolnoma sprejeli sistem PCT kot pogoj za delovanje univerz. Glede preverjanja izpolnjevanja pogojev bodo po njegovih besedah maksimalno izkoristili sodobne sisteme. Sam je naklonjen čitalcem QR kod na vhodih fakultet.

Kot je Vindišar poudaril v izjavi za medije po obisku Zdravstvenega doma Cerknica, kjer se je srečal s predstavniki treh zdravstvenih domov v regiji, je ključna odgovornost vsakega posameznika.

Ne bomo nastavljali policistov, varnostnikov na vhodih. Vsak od nas se mora zavedati, da če želi vstopiti v predavalnico, v učilnico, bolnišnico, zdravstveni dom ali na nogometno tekmo, in je tam zahtevan pogoj PCT, je to treba spoštovati. Preverjanje je samo dodatek,” je bil jasen državni sekretar.

S predstavniki študentov, fakultet in ministrstva za izobraževanje se bodo še pred koncem meseca sestali in določili operativne naloge, njegov predlog pa je, da se na vhodih fakultet namestijo bralniki QR kod.

Vindišar je sicer izpostavil, da delajo vse za to, da družba ostane odprta, pogoj za to pa bo precepljenost. O obveznem cepljenju za šolnike na ministrstvu ne razmišljajo. Je pa predvideno samotestiranje za učence zadnje triade. V kolikor bo Slovenija ostala v podobni epidemiološki fazi kot trenutno, bo samotestiranje ostalo tudi za srednješolce. “Odprta je tudi možnost uvedbe pogoja PCT za srednje šole,” je priznal.

Ob tem je državni sekretar pozval predstavnike šolstva, naj dajo zgled in pripomorejo k dvigu ravni precepljenosti.

Kot je še povedal Vindišar, je vse pripravljeno za to, da se z začetkom šolskega leta začne s prostovoljnim testiranjem v domačem okolju. “Nikakor si ne želimo zapiranja šol v nobenem primeru. Tudi v najbolj črnem delu epidemije lahko s pogoji PCT zagotavljamo varno okolje,” je zagotovil.

Cepljenje resda ne zagotavlja stoodstotne zaščite in se tudi cepljeni lahko okužijo, vendar ti izjemno redko potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, še redkeje pa intenzivno terapijo, je spomnil državni sekretar.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje za zdaj še lahko sledi vsem stikom, s čemer lahko pravočasno omejujejo širjenje okužb. Ob trenutnem reprodukcijskem številu pa bi lahko že čez 15 dni številke narasle do te mere, da sledenje ne bo več mogoče, je opomnil Vindišar.

Ministrstvo je že zadolžilo bolnišnice po državi, da preverijo svoje načrte v zvezi s covidom-19 in zaloge opreme, prav tako ima ministrstvo že izdelan načrt, kako vključevati bolnike s covidom-19 glede na število hospitaliziranih po državi. Zagotoviti želijo čim več prostih kapacitet tudi za ostale bolnike. Poročila vodstev bolnišnic pričakujejo do 23. avgusta.

Vindišar je sicer pohvalil delo zdravstvenih domov v notranjski regiji, ki izstopa po skupnem številu cepljenih in zlasti v starostni skupini med 18. in 24. letom. Pri tem so našli tudi skupne cilje in predloge, ki jih bodo skušali prenesti še v druge dele države.

Predstavnica ZD Cerknica Olga Doles je ugotavljala, da v regiji presegajo državni nivo precepljenosti za dobre tri odstotne točke. Z državnim sekretarjem so se sicer dotaknili tudi drugih perečih vprašanj, kot je pomanjkanje zdravnikov. V Cerknici so veseli, da bodo s 1. septembrom dobili pediatra, je dodala.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je danes izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so študenti popolnoma sprejeli sistem PCT kot pogoj za delovanje univerz. Glede preverjanja izpolnjevanja pogojev bodo po njegovih besedah maksimalno izkoristili sodobne sisteme. Sam je naklonjen čitalcem QR kod na vhodih fakultet.