Search
Close this search box.

Znano, kdaj bi lahko bilo testiranje na koronavirus spet plačljivo. V bolnišnicah hospitaliziranih devet bolnikov, ki so okuženi z omikronom

Infektolog in nekdanji predstojnik infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Franc Strle je danes povedal, da je različica omikron zelo kužna in da lahko pričakujemo veliko okuženih v razmeroma kratkem času. Dobra stvar pri omikronu je ta, da bolezen poteka v lažji obliki, potreba po hospitalizaciji je manjša, je dejal.

Kot je pojasnil, različico omikron poznamo razmeroma malo časa oziroma manj kot dva meseca, vemo pa, da je ta različica veliko bolj nalezljiva in da je inkubacijska doba krajša kot pri ostalih različicah. “To pomeni, da lahko pričakujemo, deloma že čutimo, veliko število okuženih v razmeroma kratkem času,” je na današnji vladni novinarski konferenci dejal Strle.

Poudaril je, da je dobra stvar pri različici omikron ta, da je videti, da bolezen poteka v blažji obliki in da je delež tistih, ki imajo težji potek bolezni ali celo potrebujejo obravnavo v enoti intenzivne terapije, manjši. To po njegovih besedah pomeni, da bo delež bolnikov, ki bi potrebovali hospitalizacijo, manjši, a bo njihovo število še vedno veliko zaradi velikega skupnega števila okuženih.

Strle je pozval k upoštevanju vseh dosedanjih ukrepov, torej vzdrževanju razdalje, izogibanju zaprtim prostorom, ustreznemu prezračevanju, higieni rok in kašlja, nošnji mask in, kar je po njegovem najpomembnejše, cepljenju. To je najboljša zaščita pred omikronom in pred hospitalizacijo, je dejal Strle in dodal, da ne pričakujejo, da bo cepljenje prepričljivo zmanjšalo širjenje virusa, se bo pa prepričljivo zmanjšal delež tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo.

Za vse nas je to težko obdobje in ljudje to težko prenašamo z vsemi omejitvami, a z dobrim pozitivnim pristopom in pozitivnimi ukrepi in z manj razdiralnostmi bo naše življenje bistveno boljše,” je zaključil Strle.

Glede bolezenske slike omikrona je še pojasnil, da so v ospredju težave z vnetjem zgornjih dihal – vneto grlo, suh kašelj, ni pa motenj vonja niti okusa. Potek bolezni je blag, kar pomeni, da bo veliko ljudi ostalo doma, v poštev pride simptomatska terapija kot pri vnetjih.

Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih devet bolnikov, okuženih z različico omikron. Vsaj štirje od njih so, kot je dejal, hospitalizirani zaradi drugih razlogov in torej ne covida-19.

Na vprašanje, če se zaradi krajše inkubacijske dobe pri okužbi z različico omikron obeta tudi krajšanje obdobja izolacije, je minister odgovoril, da gre za strokovno vprašanje. Razprave o tem v strokovnih krogih po njegovem vedenju že potekajo. Zaradi krajše inkubacijske dobe pri okužbi z različico omikron je od danes namreč v veljavi krajša dolžina karantene ob rizičnem stiku z okuženo osebo. Po novem ta znaša sedem in ne več 10 dni.

Poklukar je pojasnil, da je v tem tednu razglasitev t. i. tretje faze napovedalo več zdravstvenih domov po državi. Gre za fazo, po kateri ob zmanjšanju števila razpoložljivih zdravstvenih delavcev posameznemu delavcu, ki ne kaže znakov bolezni, v primeru rizičnega stika z okuženim s koronavirusom ni treba v karanteno. Razglasitev tretje faze je prejšnji teden napovedalo več covidnih bolnišnic. Ob tem je minister poudaril, da število zdravstvenih delavcev, ki so okuženi s koronavirusom oz. so v karanteni zaradi rizičnega stika, trenutno še ne dosega kritičnih številk iz prvega in drugega vala epidemije covida-19.

Napovedal je, da bo po dosegu vrha petega vala epidemije hitro testiranje na koronavirus najverjetneje zopet plačljivo. Predlagan bo koncept, ki smo ga imeli pred četrtim valom epidemije, ko so bili hitri testi plačljivi,(…) razen za posamezne izjeme, ki so bile naštete v odloku,” je dejal.

Ob tem je poudaril, da so hitri testi in PCR-testi državo doslej stali slabih 160 milijonov evrov, kar bi po njegovih besedah lahko porabili za investicije v zdravstvu. Spomnil je, da bo načrtovana nova ljubljanska infekcijska klinika državni proračun na primer stala okoli 100 milijonov evrov.

Infektolog in nekdanji predstojnik infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Franc Strle je danes povedal, da je različica omikron zelo kužna in da lahko pričakujemo veliko okuženih v razmeroma kratkem času. Dobra stvar pri omikronu je ta, da bolezen poteka v lažji obliki, potreba po hospitalizaciji je manjša, je dejal.