V Slovenj Gradcu bi z novimi turističnimi produkti radi še zadržali obiskovalce

Slovenj Gradec z okolico je v zadnjih letih pridobil in še pridobiva različno turistično in rekreacijsko infrastrukturo. Med drugim si z odprtjem kolesarske poti skozi Hudo luknjo predvidoma septembra letos obeta še večji obisk kolesarjev. In da bi obiskovalce v mestnem jedru zadržali dlje, snujejo dodatne turistične produkte.

Tako so mestni svetniki na sredini seji potrdili predinvesticijsko dokumentacijo za projekt z imenom Mestni trip – krožna mestna doživljajska pot. Ocenjen je na 315.000 evrov, občina pa se bo z njim potegovala za sredstva iz razpisa ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Gre za razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah. Rok za prijavo na ta razpis je 3. april letos.

Namen projekta je zasnova mestne krožne tematske poti, ki bo združevala izobraževalno, gastronomsko in rekreativno tematiko z namenom, da v mestnem jedru zadrži turiste, tako kolesarje kot tudi vodene skupine in druge individualne goste.

Projekt, s katerim želi Slovenj Gradec nadgraditi turistično ponudbo, bo zasnovan krožno in bo nagovoril vse obiskovalce, ki prihajajo iz različnih smeri v mesto, so po seji sporočili z Mestne občine Slovenj Gradec.

Prek vzpostavljenih vodenih točk bo obiskovalec Slovenj Gradca spoznal kulturne znamenitosti mestnega jedra, pridobil informacije, kje v mestnem jedru se lahko okrepča, kdaj so odprte in kje se nahajajo znamenitosti, vredne ogleda, in pridobil turistične informacije za širše območje Slovenj Gradca. Da bo informiranje lažje, zanimivejše in da ne bo odvisno od človeškega faktorja in dodatnih zaposlitev, bodo tematska pot in doživetja digitalno podprti. V okviru projekta načrtujejo razvoj dveh novih turističnih produktov.

V koroškem mestu si veliko obetajo od nove kolesarske povezave skozi Hudo luknjo, ki bo povezala Šaleško dolino s Koroško in tamkajšnjo kolesarsko povezavo Štrekna, ki poteka po Mislinjski dolini mimo Slovenj Gradca in se pri Dravogradu navezuje na mednarodno Dravsko kolesarsko pot.

“Vzporedno z odprtjem kolesarske poti skozi Hudo luknjo bo v prihodnje v občino prihajalo večje število dnevnih obiskovalcev, prav tako pa je to priložnost za povečanje števila nočitev v okolici mestnega jedra. Za vse kolesarje, ki bodo na poti med Mislinjo in Dravogradom, bomo z vmesno točko na lokaciji Aqualatio pripravili program vodenega ali individualnega obiska mesta, s kolesom ali peš,” so zapisali pri slovenjgraški občini.

Turistični obisk Mestne občine Slovenj Gradec je sicer lani bil rekorden. Po statističnih podatkih so v občini našteli okoli 36.500 turističnih nočitev, kar je za skoraj četrtino več, kot je znašal prejšnji rekord iz leta 2019. V primerjavi z letom 2019 se je lani za 40 odstotkov zvišalo tudi število prihodov turistov.