Search
Close this search box.

Z vračanjem učencev v šolske klopi se na šolski koledar vračajo tudi tekmovanja iz znanja

Z vračanjem učencev v šolske klopi se v šolski urnik vračajo tudi tekmovanja iz znanja. V času, ko je pouk potekal na daljavo, so organizatorji sicer uspeli nekatera tekmovanja izvesti prek spleta, druga pa so prestavili. Organizatorji so koledar tekmovanj že posodobili. Uspeh na njih je pomemben kriterij tudi za pridobitev Zoisove štipendije.

Tekmovanja, ki jih organizira zavod za šolstvo, bodo izvedena v živo na šolah. Gre predvsem za tekmovanja iz angleščine in nemščine, geografije, zgodovine in tekmovanje za Cankarjevo priznanje. Zaradi časovne omejenosti bodo tekmovanja izvedena dvostopenjsko – torej na šolski in državni ravni. Spremenili in objavili pa so tudi dopolnjene pravilnike za tekmovanja, ki sedaj določajo tudi izvedbo tekmovanja v primeru višje sile. Tekmovanja se bodo lahko udeležili tudi učenci in dijaki, ki se bodo na dan tekmovanja po modelu C šolali od doma in niso v karanteni. Naknadnih rokov ne bo, so zapisali na spletni strani.

Pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so v letošnjem šolskem letu uspeli normalno izvesti šolsko tekmovanje iz logike za učence in dijake. Na daljavo, prek kviza v Arnesovi učilnici, so uspešno izpeljali šolsko tekmovanje iz psihologije. Prek njihovega strežnika pa so izvedli tekmovanja iz programiranja in biologije.

Na daljavo pa ni mogoče izvesti tekmovanj s praktično vsebino, kot sta tekmovanji iz konstruktorstva in kemija, ter tekmovanja na državni ravni. “Ta so povezana z vprašanji poštenja in verodostojnosti,” je poudaril glavni tajnik ZOTKS Jožef Školč. Večino preostalih tekmovanj bodo izpeljali konec marca in v začetku aprila, izhaja iz spletne stani.

Tudi tekmovanja iz matematike, fizike, astronomije ter naravoslovja, ki jih pripravlja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, bodo potekala dvostopenjsko. Večinoma bodo državna tekmovanja izvedli aprila in maja.

Uspeh na tekmovanju pomemben kriterij za Zoisovo štipendijo

Uspeh na katerem izmed tekmovanj iz znanja pa je tudi pomemben kriterij za pridobitev Zoisove štipendije. “Ker je velika večina otrok ob koncu osnovne šole zelo uspešnih, je edini dodatni kriterij za pridobitev Zoisove štipendije uspeh na katerem od tekmovanj,” so poudarili na ZOTKS. Učencem in dijakom pa ta tekmovanja ne pomenijo samo pridobitev štipendije ampak tudi preverjanje lastnega znanja, ki je zagotovo dodana vrednost rednemu šolskemu kurikulumu.

Pri dodeljevanju Zoisove štipendije morajo učenci izkazati ustrezen izjemni dosežek, to sta lahko tako udeležba na državnih tekmovanjih kot tudi znanstvenoraziskovalne naloge ali znanstveni prispevki. Lani je sicer zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19, ki je začel veljati 1. junija, prinesel nekatere spremembe na področju štipendiranja.

“Vlagatelji bodo lahko ob prehodu med ravnmi izobraževanja v šolskem oziroma študijskem letu 2021/2022 uveljavljali izjemni dosežek, ki so ga dosegli v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019 in v šolskem oziroma študijskem letu 2020/2021. Dosežki v šolskem oziroma študijskem letu 2019/2020 se po trenutno veljavnih predpisih, ne bodo upoštevali,” so pojasnili na javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu, ki bdi tudi nad Zoisovimi štipendijami.

A za Zoisovo štipendijo lahko učenci uveljavijo le priznanja s tekmovanj, sofinanciranih iz javnih sredstev

Dodatno negotovost pa povzročajo tudi zapleti pri financiranju tekmovanj. Za Zoisovo štipendijo namreč lahko učenci predložijo le dosežke na tekmovanjih, ki so sofinancirana iz javnih sredstev. Razpis pa bil v zadnjih letih pogosto objavljen za nazaj. Tako učenci ob prijavi na tekmovanje ne vedo zagotovo, da bo priznanje mogoče uveljaviti kot dosežek. “Stvari niso dobro urejene,” je izpostavil Školč in dodal, da so “tukaj stvari popolnoma ušle izpod rok”.

Na zavodu za šolstvo so pojasnili, da sofinanciranje tekmovanj izvajajo na podlagi letnega programa dela. Letni program za 2021 je trenutno še v fazi usklajevanja. Sprejem programa je načrtovan v marcu, priprave na razpis pa bodo začeli takoj in v kolikor bo naloga sofinanciranja šolskih tekmovanj sprejeta v letnem programu.

pripravila Domenika Presekar

Dogodki

Z vračanjem učencev v šolske klopi se v šolski urnik vračajo tudi tekmovanja iz znanja. V času, ko je pouk potekal na daljavo, so organizatorji sicer uspeli nekatera tekmovanja izvesti prek spleta, druga pa so prestavili. Organizatorji so koledar tekmovanj že posodobili. Uspeh na njih je pomemben kriterij tudi za pridobitev Zoisove štipendije.