KGLU predstavlja 100 portretov slovenskih književnikov in književnic

Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu trenutno predstavlja obsežno pregledno razstavo sodobnih koroških vizualnih umetnikov. V sklopu projekta TSUNK – Trienale sodobne umetnosti na Koroškem bodo drevi ob 18-ih odprli še razstavo Adijo vera v sanje, kjer bo predstavljenih sto portretov slovenskih književnikov in književnic, ki so izhajali v Odsevanjih.

Odsevanja, najstarejši koroški periodični kulturni almanah in eden izmed redkih na Slovenskem, ki neprekinjeno izhaja od ustanovitve leta 1979, ponuja koroškim literatom stalen prostor za objavo poezije in krajših proznih prispevkov, obenem pa z esejističnimi, spominskimi ter poljudnimi strokovnimi besedili omogoča razprto in reflektirano kulturno razpravo. Pomemben del Odsevanj je od nastanka dalje tudi likovna oprema, ki je v zadnjih letih tematsko osredotočena na predstavitev opusov domačih ustvarjalcev s področja vizualnih umetnosti. Literarno in likovno ustvarjanje, ki predstavlja pomembno identiteto matične občine Slovenj Gradec, si tako v reviji že vrsto let podajata roko, na poseben način pa je to sožitje podčrtal tematski blok, ki ga pripravlja slavist z ravenske gimnazije Miran Kodrin. Z domiselnimi anagrami je predstavil protagoniste slovenskega literarnega Parnasa, likovno podobo pa so v imenitni galeriji portretnih upodobitev prispevali v posamezni številki revije podrobneje predstavljeni likovniki: Stojan Brezočnik, Katja Felle, Leander Fužir, Andrej Grošelj, Peter Hergold, Štefan Marflak, Zoran Ogrinc, Luka Popič, Jerneja Smolnikar in Sašo Vrabič.

Ob odprtju pa bo potekal tudi performans interpretacije novejše slovenske poezije skupine SPUNK iz Gimnazije Slovenj Gradec, ki je nastal pod vodstvomAndreja Makuca in Almire Rogina. Razstava bo na ogled do 20. maja 2018.

Dogodki

Prosta delovna mesta