Search
Close this search box.

Z novim letom zaprli tri trgovine Koroške KGZ. Kakšna usoda čaka ostale? (FOTO)

Konec leta je odjeknila vest, da se bodo na Koroškem z novim letom zaprle kar tri živilske trgovine Koroške-kmetijsko gozdarske zadruge (Koroška KGZ). Nezadovoljstvo, predvsem med prebivalci v tistih krajih, kjer so s 1. januarjem ostali brez trgovin, je bilo veliko, vendar brez uspeha. Na dan 31. 12. 2019 so zaprli poslovalnico v Mežici, Turiški vasi in na Selah.

Kot je v pogovoru za Koroške Novice povedala direktorica Koroške KGZ Danica Ramšak, je k odločitvi botrovalo predvsem nepokrivanje stroškov posameznih trgovin, vsi trije objekti pa so potrebni tudi temeljite obnove. »Že dalj časa, več kot dve leti, smo spremljali poslovne rezultate naših trgovin, ki so pokazali, da z dejavnostjo ne pokrivajo niti svojih stroškov. Poskušali smo z različnimi ukrepi, zmanjšali smo delovno silo na eno osebo, imeli krajši obratovalni čas, vendar to vseeno ni pripomoglo k pozitivnemu rezultatu. Zato je bilo potrebno sprejeti dolgoročne strateške odločitve in upravni odbor se je odločil za zaprtje ter treh trgovin, eno pa smo združili z mesnico.”

“Žal ne moremo iz drugih dejavnosti pokrivati manjših trgovin, zato da bi imeli ljudje na podeželju oziroma na vasi krajšo pot do trgovine. Žal nismo socialno podjetje, poslopja pa so potrebna tudi krepke obnove. Opremili in posodobili smo in še bomo nove in večje centre. Kjer ponujamo tudi domače dobrote koroških kmetij, lokalnih proizvajalcev,” doda Ramšakova.

Ramšakova je še omenila, da konkurenčno okolje ni naklonjeno ohranjanju malih trgovin, potrošniki so zahtevni, oskrbujejo se v večjih trgovskih centrih, ki jih v našem okolju ne primanjkuje, s čimer pa se onemogoča poslovanje malih trgovin, kot so naše. Pri tem je še dejala, da do odpuščanj ni prišlo. Delavce, ki so bili zaposleni v zdaj že zaprtih trgovinah, so prerazporedili drugam.

Z novim letom tako na Koroškem ostaja 5 živilskih trgovin in 14 tehničnih. Kaj bo s preostalimi živilskimi trgovinami Ramšakova ni mogla natančno napovedati, dejala je, da bodo spremljali poslovne rezultate tudi v prihodnje in se na podlagi le teh odločili, kako naprej, kakšne ukrepe bodo sprejeli in kakšna bo njihova usoda.

Na vprašanje, kaj bodo naredili s poslopji, ki so seveda v njihovi lasti, v dveh stavbah, v Turiški vasi in na Selah, so nad poslovnim prostorom tudi stanovanja, je direktorica Koroške KGZ dejala, da bo o njihovi prodaji odločal upravni odbor. “Zagotovo ne bomo vzdrževali praznih prostorov, plačevali obratovalnih stroškov in dajatev za nekaj česar ne uporabljamo,” zaključi Ramšakova.

Dogodki