Search
Close this search box.

VIDEO: Delali bomo do 67. leta starosti, obeta se dvig pokojnin in višji regres za delavce.

Novosti: posamezniki brez pokojninske dobe 40 let bodo delali do 67. leta starosti, obeta se dvig pokojnin in višji regres za delavce.

Na ministrstvu za delo so pripravili sklop ukrepov v okviru zakona o pokojninskem invalidskem zavarovanju, zakona o socialnovarstvenih prejemkih in zakona o urejanju trga. S tem so želeli izboljšati socialno zaščito upokojencev in brezposelnih, posebno pa so se zavzeli za dolgotrajno brezposelne in za osebe z nizko izobrazbo. Upokojitvena starost za zavarovance, ki nimajo 40 let pokojninske dobe, znaša 65 let, do leta 2034 pa se bo upokojitvena starost dvignila na 67 let, odmerni odstotek pokojnine pa se bo zvišal na 63 odstotkov.

V Sloveniji imamo delež delovno aktivnih oseb med 60 in 64 let zelo nizek, nižjega imajo v Evropi le še Grki. Delež starejših se dviguje tudi v Sloveniji, danes znaša 19,7 %, leta 2030 pa naj bi znašal kar 25 % vsega prebivalstva.

Za pokojnino s 40 let pokojninske dobe predlagajo dvig odmernega odstotka za izračun pokojnine za oba spola, in sicer na 63 odstotkov, za moške v šestletnem prehodnem obdobju iz zdajšnjih 57 na 63.  Do leta 2025 naj bi se pokojnine dvignile za približno 8 odstotkov. Ministrica Ksenija Klamper za 24ur.com pojasnjuje, da dvigujejo odmerni odstotek in s tem pokojnine, urejajo dvojni status upokojencev in poudarjajo, da nikomur ne bo potrebno delati več kot 40 let, razen če bo to sam želel.

Spremembe na področju pokojninske, socialne in zakonodaje s področja trga dela

Ministrica mag. Ksenija Klampfer: dvigujemo odmerni odstotek in s tem pokojnine, urejamo dvojni status upokojencev in poudarjamo, da nikomur ne bo potrebno delati več kot 40 let, razen če bo to sam želel.

Objavil/a Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dne Sreda, 13. marec 2019

Obeta se tudi višji regres za delavce. Izplačilo regresa se bo iz zdajšnjih 70 odstotkov povprečne plače dvignil na 100 odstotkov, na ta način pa, kot je za 24ur.com povedala ministrica Ksenija Klampfer, želijo spodbuditi delodajalce, da bodo izplačevali višji regres, delavcu pa bodo na ta način povečali razpoložljivi dohodek.

V zakonu o invalidskem in pokojninskem zavarovanju predlagajo podaljševanje delovne aktivnosti, t. i. dvojni status. Posameznik, ki dopolni pogoje za starostno upokojitev, bo lahko delal še prva tri leta in hkrati prejemal 50 odstotkov pokojnine, danes jih lahko prejema le 20. Po treh letih se bo posameznik, če bo želel prejemati 100 % pokojnino, moral upokojiti. Posameznik, ki bo želel nadaljevati z delom, bo lahko prejemal plačo in plačeval prispevke v celoti ter prejemal pokojnino v višini 100 %. Ko se bo želel upokojiti, bo zaprosil za izračun pokojnine in na tak način se mu bo tudi priznala višja pokojnina.