Stroka vlado opozorila na zelo malo preostalih bolnišničnih rezerv

Vodje slovenskih bolnišnic so na posvetu na Brdu pri Kranju vlado opozorili, da je bolnišničnih rezerv za spopadanje s koronavirusno krizo malo. Prihaja čas drugih obolenj, so opozorili. Medtem vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin še vidi nekaj rezerv, po njegovem se je treba še bolje organizirati.
EpDkGPjW4AEqwQC

Direktorji zdravstvenih zavodov so po poročanju Televizije Slovenije na današnjem delovnem posvetu vladno stran opozorili, da se lahko potrebe po bolnišnični obravnavi januarja zaradi drugih obolenj povečajo tudi za 30 odstotkov. Tako glede na trenutno epidemiološko stanje po njihovi oceni ni čas za sproščanje ukrepov, zaostrovanja pa tudi niso predlagali.

“Kar smo imeli rezerv, smo jih dali za spopadanje s covidom-19. Prihajajo bolniki z drugimi boleznimi, ki prav tako potrebujejo postelje. Pripraviti nove postelje za covidne bolnike, je skorajda misija nemogoče,” je za Radio Slovenija pojasnil direktor klinike Golnik Aleš Rozman.

Kacin medtem opozarja na morebitne rezerve pri organizaciji dela. Regionalno sodelovanje je vzpostavljeno, nekateri se trudijo bolj, drugi manj, nekateri imajo več težav s kadri kot drugi, težave imajo posebej na obmejnem območju na severu države, kjer veliko medicinskih sester hodi na delo v Avstrijo,” je v izjavi za medije povedal Kacin.

“Lahko zagotovimo recimo še 100 dodatnih postelj. Ampak to ne pomeni samo 100 dodatnih postelj, to pomeni še 100 hudo bolnih ljudi, več umrlih, več ljudi z dolgotrajnimi posledicami,” pa je ob tem v izjavi za medije pred sestankom opozorila vodja strokovne posvetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

Kot je po posvetu med drugim prek Twitterja sporočil minister za obrambo Matej Tonin, bodo prihodnji trije meseci verjetno najtežji, zdravstvenemu osebju se zahvaljujejo za prizadevnost. Treba bo poskrbeti za večjo vključenost zdravstvenih domov pri obvladovanju izbruhov v domovih za starejše, je menil in spomnil, da v zdravstvo prihajajo izdatne investicije.

Vlada nadaljuje posvet še s predstavniki gospodarstva, ki si prizadevajo za rahljanje ukrepov in odprtje nekaterih dejavnosti ob strogih ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni.

Obe srečanji naj bi pripomogli k oblikovanju pristopa, ki ga namerava vlada ubrati pri nadaljnjem obvladovanju epidemije. Po informacijah nekaterih medijev bi lahko prišlo do sprostitve omejevalnih ukrepov za nekatere storitve, a le v regijah, kjer so epidemiološke razmere ugodnejše.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije