Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika na Ravnah že 70 let

Knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem praznuje. V ta namen je na Gradu Ravne potekala proslava ob 70-letnici osrednje knjižnice na Koroškem.

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem je dobila ime po Korošcu Francu Sušniku, ki je deloval na pedagoškem, knjižničarskem in literarnem področju. Bil je tudi ugleden zgodovinar, publicist in govornik. Knjižnica deluje delo nekdanje Študijske knjižnice, ki je bila ustanovljena 3. marca 1949. Takratna študijska knjižnica je zbirala koroško domoznansko gradivo, bogato študijsko gradivo in referenčno gradivo, namenjena pa je bila pospeševanju knjižničarstva v koroški regiji. Skozi leta je spreminjala način svojega poslovanja. Leta 1980 se je iz prejšnje ljudske knjižnice formalno povezala v knjižnično ustanovo, leta 1986 pa jo je Kulturna skupnost Ravne na Koroškem imenovala za občinsko matično knjižnico.

Danes je Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika osrednja območna knjižnica v koroški regiji. Njeno delovanje obsega štiri oddelke: študijski oddelek (domoznanski oddelek, čitalnice), oddelek za odrasle, oddelek za otroke in mladino (Pionirska knjižnica Leopolda Suhodolčana) ter oddelek za nabavo in obdelavo gradiva. Svoje enote ima v Kotljah, Prevaljah, Mežici, Žerjavu in Črni na Koroškem, izposojevališča pa v Strojnski reki, Lešah, Strojni in v Podpeci.

VIDEO: Fanfare + uvodni pozdrav moderatorja Jurija Berložnika

[aiovg_video id=65472]

 

Knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem šteje 5115 aktivnih članov, 291572 izposoj knjižničnega gradiva, vanjo pa je vstopilo že 220894 obiskovalcev. Skupna zbirka šteje 262910 različnih gradiv, od tega je evidentiranih 2467 časnikov, časopisov in revij, kreiranih pa je bilo 1472 zapisov za članke. Digitaliziran je Slovenski vestnik (1991 – 2003), tipkopis Staneta Hrovata z naslovom Marenberg, 17 rokopisov Jakopa Špicarja in 236 razglednic in zapuščine dr. Julija Felaherja. Prav tako je v knjižnici dr. Franca Sušnika sedež Društva bibliotekarjev Koroške (BDK), katerega predsednica je od leta 2016 Lea Vavkan.

V knjižnici na Ravnah na Koroškem imajo urejene tudi tri spominske sobe, posvečene pisatelju Lovru Kuharju – Prežihovemu Vorancu, mladinskemu pisatelju Leopoldu Suhodolčanu in knjižnico slavista in etnologa, posvečeno dr. Francu Kotniku. Knjižnica je 15. aprila 2005 prenovila svoje prostore.

Poslanstvo osrednje območne knjižnice je sodelovanje z osrednjimi knjižnicami ter usklajevanje, povezovanje in usmerjanje dela splošnih knjižnic v knjižničnih regijah. S partnerskim odnosom poglabljajo medsebojno zaupanje, prepoznavajo potrebe svojih območij in skrbijo za krepitev identitete regij, sodelujejo z drugimi kulturnimi in izobraževalnimi ustanovami pri skupnih projektih v regijah in soustvarjajo knjižnični sistem, ki omogoča vsem državljanom Slovenije enoten in enakopraven dostop do informacij. Knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem prav tako spodbuja razvoj splošnih knjižnic v regiji, skrbi za kakovostne območne zbirke knjižničnega gradiva ter informacij za vse uporabnike in njihove potrebe, vzpostavlja partnerske odnose z drugimi kulturnimi in izobraževalnimi ustanovami v regiji ter je nosilka napredka na področju uvajanja novih tehnologij, informacijske in bralne pismenosti ter procesa vseživljenjskega učenja.

V namen 70-letnice se bo novinarka in nekdanja višja knjižničarka strokovne knjižnice Železarne Ravne Zlatka Strgar poklonila z  razstavo “Lepa stara gospa”, ki bo na ogled od 13. marca od 18:00 do nedelje, 28. aprila 2019. Gre za ilustrativno zgodbo, ki izpostavlja nekatere detajle, ki so pomembni gradniki knjižnice. Obiskovalce knjižnice bo z minimalistično zasnovano razstavo poskusila spomniti na dragocenost in skrivnosti grajskih soban.

VIDEO: Uvodni govor Jurija Berložnika in nastop Cirila Horjaka:

[aiovg_video id=65473]

 

V namen počastitve 70-letnice osrednje Koroške knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah je danes ob 18:00 uri v grajskem razstavišču potekala osrednja slovesnost “Inventura je lahko tudi poezija”, ki jo je povezoval Jurij Berložnik. Osrednji (za)govornik je bil izvrstni slovenski ilustrator, karikaturist, stripar, predavatelj, inovator in vizionar, domačin Ciril Horjak, ki je bil vedno velik zagovornik knjižnic. Slavnostni govor je imela direktorica Koroške osrednje knjižnice mag. Irena Oder: “Slovenske knjižnice in tudi naša so prehodile zanimivo razvojno pot, polno strokovnih izzivov. Ker domujemo na Gradu, so bili vseskozi še dodatni izzivi. Kako na eni strani ohraniti predragoceno nepremično dediščino iz srede 16. stoletja, grad Streiteben in jo hkrati  spremeniti v funkcionalno sodobno knjižnico? Po selitvi gimnazije v novo zgrajeno stavbo je načrte za opremo knjižnice na Gradu v letu 1952 izdelal Tone Bitenc, zadnji asistent Jožeta Plečnika. Danes smo v prostorih zadnje obnove, končane leta 2005, arhitektke Maruše Zorec.”

VIDEO: Slavnostni govor direktorice Koroške osrednje knjižnice, mag. Irene Oder:

[aiovg_video id=65477]

 

Župan občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen je ob častitljivi obletnici dejal: “Vse pohvale in čestitke. Dejstvo je, da ni pomembne knjige, ki je ne bi bilo v naši knjižnici v zadnjih sedemdesetih letih. Ravno tako je izjemno lepa revijska čitalnica, za katero smo bili pred kratkim vsi impresionirani.”

VIDEO: Govor župana občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaža Rožena:

[aiovg_video id=65479]

 

Večer sta s pesmijo povezala solista Tanja Klančnik in Andrej Oder, prisluhnili pa smo lahko tudi trobilnem triu v zasedbi Simon Miler, Jani Plohl in Žan Plohl.

VIDEO: Nastop Tanje Klančnik ob spremljavi Ambroža Rota:

[aiovg_video id=65476]

 

VIDEO: Nastop Andreja Odra ob spremljavi Ambroža Rota:

[aiovg_video id=65474]

 

VIDEO: Pod mentorstvom profesorja Mirana Kodrina so nastopile tudi dijakinje Gimnazije Ravne na Koroškem Kaja Tušek, Ema Šuler in Ema Haberl:

[aiovg_video id=65480]

Prav tako so se ob tej priložnosti osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika poklonili na Pošti Ravne na Koroškem, saj bo v petek, 8. 3. poleg rednih dnevnih poštnih žigov v uporabi tudi priložnostni poštni žig v počastitev 70-letnice Koroške osrednje knjižnice. Priložnostni žig bo na razpolago za odtis na okencih pošte 2390 Ravne na Koroškem v delovnem času do srede, 20. marca 2019. V Stripoteki sta Borut Bončina in Jože Keber pripravila tudi razstavo filatelističnih izdaj ob 70-letnici Koroške osrednje knjižnice, vzporedno pa bodo predstavljeni tudi izseki iz elaboratov med leti 2011 in 2019 Boruta Bončine na javne razpise Pošte Slovenije za različne poštne vrednotnice.

Dogodki

Knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem praznuje. V ta namen je na Gradu Ravne potekala proslava ob 70-letnici osrednje knjižnice na Koroškem.