Search
Close this search box.

V Črni po slabem mesecu od razglasitve ogroženosti izboljšane razmere, delež aktivno okuženega prebivalstva najvišji v Mislinji

V slabem mesecu dni po tem, ko je minister za zdravje Tomaž Gantar Črno na Koroškem razglasil za ogroženo območje zaradi covida-19, so se razmere v Črni izboljšale. Posamezne okužbe se sicer še pojavljajo. "Upam, da bomo v nekaj dneh lahko rekli, da smo covid-19 v občini Črna premagali," je danes dejala županja občine Romana Lesjak.

V Črni je bil eno od največjih žarišč okužb z novim koronavirusom v Sloveniji tamkajšnji Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV), kjer skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju. V CUDV Črna so prvo okužbo potrdili 20. septembra, nato pa je skupno število okuženih stanovalcev in zaposlenih v dobrih dveh tednih naraslo na več kot sto. S tem se je močno povečal pritisk na zaposlene, ki so skrbeli za uporabnike CUDV.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je nato z odredbo, ki je začela veljati 7. oktobra, Črno razglasil za ogroženo območje. To je po takratnih besedah ministra pomenilo, da je območje lahko dobilo kadrovsko pomoč, medtem ko za občane takšna razglasitev ni prinašala nobenih omejitev. CUDV je že naslednji dan dobil prvo kadrovsko pomoč od drugje, koristil pa jo je vse do prejšnjega tedna.

Razmere v CUDV so se namreč medtem stabilizirale. Prejšnji teden so nazaj v matične enote preselili uporabnike, ki so jih po potrditvi okužb namestili v rdečo cono v centru šolskih in obšolskih dejavnosti nad Mežico, razpustili so tudi rdečo cono v matični enoti, je za STA pojasnila direktorica CUDV Dalja Pečovnik. A ob tem opozorila, da se razmere lahko hitro spremenijo. Med zaposlenimi v CUDV so namreč prejšnji teden vnovič potrdili 12 okužb, niso pa za tem doslej potrdili nobene nove okužbe med uporabniki.

Na splošno se je stanje izboljšalo tudi v sami občini Črna, ki je bila v začetku oktobra med občinami z najvišjim deležem okuženega prebivalstva v državi. Razglašena ogroženost območja še vedno velja, je pa v zadnjem obdobju novih okužb malo, je danes ob robu novinarske konference, sicer namenjene trenutno največji občinski naložbi v novo čistilno napravo, dejala županja. “Vidim, da se splača biti optimističen, stvari se izboljšujejo,” je dodala.

Po njenih besedah se ljudje držijo ukrepov, ugotavlja tudi, da na srečo večinoma ni bilo težjih potekov bolezni. Prilagodili so tudi delo na občini, kjer strank ne sprejemajo, zaposleni večinoma svoje delo opravljajo vsak v svoji pisarni, nekateri delajo od doma. Še vedno je aktiven tudi občinski štab civilne zaščite, ki spremlja razmere.

V občini Črna na Koroškem je po današnjih podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 32 oseb, v ponedeljek pa v občini niso zabeležili nove okužbe.

Preberite tudi: Na Koroškem v ponedeljek 38 novih okužb. Kakšne so napovedi glede rahljanja ukrepov?

Na Koroškem je trenutno največ aktivno okuženih v slovenjgraški občini, in sicer 265, v ponedeljek so v tej občini potrdili 19 novih primerov. Delež aktivno okuženega prebivalstva je trenutno na Koroškem najvišji v občini Mislinja, kjer znaša 1,818 odstotka, sledi Slovenj Gradec z 1,597-odstotnim deležem. Delež aktivno okuženih v črnjanski občini trenutno znaša manj kot odstotek.

Dogodki

V slabem mesecu dni po tem, ko je minister za zdravje Tomaž Gantar Črno na Koroškem razglasil za ogroženo območje zaradi covida-19, so se razmere v Črni izboljšale. Posamezne okužbe se sicer še pojavljajo. "Upam, da bomo v nekaj dneh lahko rekli, da smo covid-19 v občini Črna premagali," je danes dejala županja občine Romana Lesjak.