Avstrijski minister za zdravje opozarja, da razmere ostajajo dramatične. “Tega ne bomo več dolgo zdržali”

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 4954 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 113 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. Kot je dejal, "je v zadnjih dneh opaziti prve majhne korake navzdol".

Razmere so se stabilizirale tudi v avstrijskih bolnišnicah. Tam se trenutno zdravi 4405 ljudi, med njimi 703 na oddelkih za intenzivno nego.

Minister je opozoril, da razmere v Avstriji ostajajo dramatične kljub upadanju števila okužb in hospitalizacij. “Tega ne bomo več dolgo zdržali,” je posvaril po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Anschober je še dejal, da je v Avstriji enajsti dan, odkar se je ustavilo javno življenje, in svetoval ljudem, naj se vsak vpraša, s kom res potrebuje stike in katerim se lahko izogne.

Vodja avstrijskega združenja zdravnikov na intenzivnih oddelkih Klaus Markstaller pa je opozoril na porast števila covidnih bolnikov na oddelkih za intenzivno nego v avstrijskih bolnišnicah. Trenutno je zasedenih približno tretjina od skupno 2000 tovrstnih postelj, kar je po njegovih besedah veliko, “a še ni katastrofa”.

Minister za zdravje meni, da se Avstrija še vedno lahko izogne katastrofi, da pa bo za to treba še veliko narediti. Prizadevanj po njegovem ne bi smeli ogroziti s prehitrim rahljanjem ukrepov.

Podatki avstrijskega statističnega urada pa kažejo, da je pandemija novembra v Avstriji botrovala presežni umrljivosti oz. presežku števila umrlih v primerjavi s povprečnim številom oseb, umrlih v preteklih letih v istem obdobju.

Med 9. in 15. novembrom je v Avstriji umrlo skupno 2286 ljudi, kar je tretje najvišje število po letu 2000. Po podatkih avstrijske agencije za zdravje in prehransko varnost je bilo med temi 2286 umrlimi v omenjenem obdobju 417 okuženih z novim koronavirusom. Že zdaj je iz statističnih podatkov tudi razvidno, da je umrljivost v drugem valu pandemije znatno višja kot običajno.

Zaradi pandemije covida-19 se bo v Avstriji kasneje začela tudi matura za srednješolce. Kot je danes sporočil avstrijski minister za izobraževanje Heinz Fassmann, so začetek mature preložili za nekaj več kot dva tedna, s 3. na 20. maj. Ne bodo pa zmanjšali števila maturitetnih predmetov, poroča APA.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.