Search
Close this search box.

Ob slovenskem kulturnem prazniku so včeraj na Ravnah pripravili malo drugačen dogodek

Nosil je zanimiv naslov "Kultura na metre", potekal pa je na prostem - v centru Raven na Koroškem.

Tako so pripravili že predpraznični dan in se predstavili z delčkom kulturnega življenja v njihovem mestu. Seveda pa je celotno dogajanje potekalo v čast Francetu Prešernu in današnjemu državnemu prazniku.

V kulturnem programu so sodelovali otroci Vrtca Ravneučenke in učenci osnovnih šol Juričevega Drejčka, Prežihovega Voranca, Koroških jeklarjev in Glasbene šole Ravnedijakinje in dijaki Gimnazije Ravne in SŠ Ravne ter članice in člani KMC. 

Kulturo je meril z njimi sam dr. France Prešeren, dr. Fig, Fig so ga klicali otroci. Fige je delil tudi tokrat in jim nanizal kar nekaj močnih besed o kulturi: ”Dragi Korošci, v čast mi je, da se me po 223 letih od mojega rojstva še vedno spominjate in da ste v moj spomin 8. februar razglasili za kulturni dan. Kdo bi si mislil, da poznate toliko mojih pesmi in da ste eno izmed njih celo razglasili za državno himno. Ugotavljam, da se v teh letih ni kaj dosti spremenilo. Otroci imajo še vedno radi fige, vinska trta na Slovenskem pa obilno rodi. Slovenke so še vedno žlahtne rožice. Edinost, sreča in sprava pa so med Slovenci kot kaže nedosegljiv cilj. Danes slavimo kulturo, ustvarjalnost, dobre in čiste misli. Mene je navdihnila ljubezen in skozi poezijo sem postal nesmrten. Tudi vi dovolite sebi, da vas v vaših dejanjih vodi ljubezen. Pravim vam, ne obupajte! Saj vremena bodo Korošcem se zjasnila, jim milejše zvezde kakor zdaj sijale”. Lik dr. Franceta Prešerna je upodobil Žiga Kristjan Žigon.

Novost letošnjega kulturnega praznika je bil torej zgolj zanimiv ulični dogodek – Kultura na metre – prireditev, kjer so merili kulturo in uživali ob številnih recitacijah, poeziji, prozi, glasbi in še čem. Prešernov dan so merili skupaj s številno publiko, ki jih je spremljala na popotovanju besed, glasbe in knjig vse do Mestne ploščadi. Potekal je med 11. in 13. uro.

Zbrane sta na Mestnem platoju nagovorila še župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in organizatorka ulične prireditve ter predsednica Društva KMC Uršula Vezonik.

Danica Hudrap iz Občine Ravne na Koroškem nam je povedala: “Kultura na metre je tlela že lani, vendar koronski čas realizacije ni dopustil. Zato pa je bilo letos vse še toliko bolj pestro in razgibano. Pravo kulturno glasbeno popotovanje po ulici našega mesta.”

Naj živi kultura!

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Dogodki

Nosil je zanimiv naslov "Kultura na metre", potekal pa je na prostem - v centru Raven na Koroškem.