Search
Close this search box.

V bitko za nov mandat vse parlamentarne stranke in nekatere nove, večino potrjevanje kandidatnih list še čaka 

Pred uradnim razpisom volitev je že znano, da se v bitko za nov mandat podajajo vse parlamentarne stranke, na prestop parlamentarnega praga pa bodo ciljale tudi nekatere zunajparlamentarne in nove stranke. Pred uradnim začetkom volilne kampanje stranke sicer čaka še potrjevanje kandidatnih list, nekatere pa tudi potrjevanje volilnega programa.
Fotografija je simbolična

Predsednik republike Borut Pahor bo po napovedih v sredo razpisal redne državnozborske volitve. Te bodo 24. aprila, roki za volilna opravila pa bodo začeli teči 14. februarja, ko bo že mogoče vlagati kandidature.

Stranke tako pospešeno nadaljujejo s predvolilnimi aktivnostmi, zaključujejo svoje kandidatne liste in dokončno potrjujejo volilne programe, s katerimi bodo tokrat nagovarjale volivce.

Večina parlamentarnih strank tudi na tokratne volitve samostojno

Vladni SDS in NSi ter SNS, ki vlado v tem mandatu podpira iz opozicije, se na volitve podajajo samostojno. NSi sicer pred volitvami čaka še programska konferenca, na kateri bodo potrjevali volilni program. Stranke po zadnjih informacijah čaka tudi še končno potrjevanje kandidatnih list.

Tudi opozicijske SD, LMŠ, SAB in Levica, ki so že septembra podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju, bodo na volitvah nastopile samostojno z lastnimi programi in kandidatnimi listami.

SD februarja čaka še programska konferenca, na kateri bodo potrdili volilni program stranke, tega bo februarja potrjeval tudi svet SAB. Obe stranki pa bosta v začetku marca predstavili kandidate za poslance.

Medtem LMŠ in Levico marca čakata še kongresa. V Levici bodo takrat potrjevali program stranke, predstavili bodo tudi kandidate za poslance. LMŠ pa ob predstaviti kandidatov na kongresu čakajo še volitve predsednika stranke.

Bolj negotova pa je za zdaj usoda DeSUS, ki se o skupnem nastopu na volitvah dogovarja s stranko LIDE pod vodstvom aktualnega predsednika DZ Igorja Zorčiča. Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je v teh dneh za STA dejal, da ima stranka sestavljeno kandidatno listo, ki jo bodo v februarju potrdili še organi stranke, takrat pa bodo odločali tudi, ali se bo stranka na volitve podala samostojno ali ne.

Pričakovati je sicer, da po burnih odnosih s poslanci v zadnjem letu, na listi stranke ne bo kandidiral nobeden izmed trenutnih članov poslanske skupine DeSUS. Poslanec Robert Polnar, ki je že pred časom izstopil iz stranke DeSUS, je že napovedal, da se bo na prihodnje volitve podal s SNS, njegovega poslanskega kolega Branka Simonoviča, ki je iz DeSUS uradno izstopil prejšnji teden, pa odločitev o nadaljnji politični poti še čaka. Poleg Naše Dežele se spogleduje še z NSi in gibanjem Povežimo Slovenijo, odločitev pa naj bi sprejel v naslednjem tednu.

Gibanje Svoboda na volitve samostojno, Povežimo Slovenijo in LIDE stavita na povezovanje

Medtem pa na volitvah po dveh mandatih ne bo več SMC. Ta se je nedavno najprej združila z zunajparlamentarno GAS v stranko Konkretno, ta teden pa so SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati podpisali pogodbo o skupnem nastopu na državnozborskih volitvah pod imenom Povežimo Slovenijo. S podpisom se je peterica strank zavezala, da bo oblikovala najboljšo listo kandidatov, ki jim bo nudila vso potrebno infrastrukturo. Predsedniki strank bodo v soglasju sprejemali odločitve glede oblikovanja skupne poslanske ekipe in sodelovanja z zavezniki po volitvah. Pogodba, ki so jo podpisali, velja za določen čas, do izteka prihodnjega mandata državnega zbora.

Na povezovanje stavijo tudi v novi stranki LIDE, ki se je po njegovem izstopu iz SMC oblikovala okoli aktualnega predsednika DZ Igorja Zorčiča. Statut stranke je sicer ustrojen tako, da omogoča povezovanje z drugimi akterji in do tri predsednike (eden od njih je Zorčič), v prihodnjem tednu naj bi bilo tudi bolj jasno s kom in kako se bo stranka podala na volitve.

Zorčičeva kolegica iz poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa se je pridružila stranki Gibanje Svoboda, katere vodenje je prevzel gospodarstvenik Robert Golob.

Tudi ta se pogovarja s široko paleto političnih in družbenih akterjev, v tem tednu se je prvič sestal s prvaki strank KUL na skupnem sestanku. V nadaljevanju naj bi se sestali strokovni sveti posameznih strank in preverjali možnosti sodelovanja na nivoju programskih vsebin. Golob sicer poudarja, da se na volitve podaja samostojno, že v ponedeljek se bo tako sestal svet stranke, ki bo odprl postopke za izbor kandidatov za volitve v DZ.

V boj za mandat tudi več novih strank

Samostojno se bo v volilni boj podala tudi stranka Naša dežela Aleksandre Pivec, ki jo v marcu čaka še potrjevanje volilnega programa.

Pivčeva je stranko ustanovila po razhodu z DeSUS, bo pa na volitvah nastopilo še nekaj novih strank.

V sredo bo v Zagorju ob Savi potekal kongres zelene stranke Vesna, na katerem bodo člani glasovali o programu, kandidatnih listah, predsedstvu in organih stranke. Kandidata za predsedniški mesti sta okoljevarstvenika Urša Zgojznik in Uroš Macerl.

Preteklo nedeljo pa je nastala stranka Za ljudstvo Slovenije pod vodstvom Anice Bider, sicer pa naj bi imela stranka kar osem sopredsednikov. Med pomembnejšimi programskimi točkami stranke je odprava vseh neustavnih protikoronskih odlokov, svobodno odločanje o cepljenju in načinih zdravljenja ter sprememba ustave.

Predsednik stranke Gibanje Zedinjena Slovenija Andrej Šiško pa se s somišljeniki združuje v predvolilno koalicijo neparlamentarnih strank z imenom Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS). Med njihovimi programskimi izhodišči je svobodno odločanje o cepljenju in ukinitev pogoja PCT. Poleg Šiškove stranke so se v združenje povezali Narodna stranka dela, Stranka Slovenskega naroda, stranka Sloga, Stara pravda stranka prava, Fronta narodne rešitve, Slovenska anarhistična stranka, Klub za zaščito voznikov in državljanov in Stranka Aleksandra Kamenika. Nekatere so k skupni kandidatni listi že pristopile tudi formalno, druge po napovedi Šiška še bodo.

Na volitve se podaja tudi Državljansko gibanje Resni.ca. Trenutno so pred ustanovitvijo lokalnih odborov na območju volilnih enot Maribor in Novo mesto, sledili bodo še drugi. Kot so še sporočili za STA, popolnjujejo kandidatno listo.

Pišeta Lara Draškovič in Lea Majcen

Dogodki

Pred uradnim razpisom volitev je že znano, da se v bitko za nov mandat podajajo vse parlamentarne stranke, na prestop parlamentarnega praga pa bodo ciljale tudi nekatere zunajparlamentarne in nove stranke. Pred uradnim začetkom volilne kampanje stranke sicer čaka še potrjevanje kandidatnih list, nekatere pa tudi potrjevanje volilnega programa.