Search
Close this search box.

Začenja se teden akcije muzejev. Kaj so pripravili na Koroškem?

Številni slovenski muzeji in galerije ta teden v sklopu vseslovenske akcije Naprej v preteklost, ki poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, prirejajo dogodke na spletu in znotraj svojih prostorov.

“Muzeji smo se v času epidemije COVID-19 znašli pred novimi izzivi, saj smo morali varovati našo skupno dediščino, delovanje preseliti na splet, hkrati pa ohraniti pristen stik z našimi obiskovalci. Bili smo med prvimi, ki smo na spletu ponudili bogate kulturne vsebine.” so zapisali na spletni strani Skupnosti muzejev Slovenije in dodali: “Pred nami je burna jesen, ne vemo še kaj bo prinesla, zagotovo pa vemo, da smo pripravljeni. Našo sposobnost prilagajanja in delovanja na spletu in “v živo” bomo predstavili tudi z bogatim programom.”

Tako bo v tednu med 17. in 23. avgustom 2020, kar 54 muzejev in galerij bogatilo splet in kulturno življenje naših mest.

Sodelujoči muzeji bodo na družabnih omrežjih ter v muzejih oziroma galerijah pripravili številne predstavitve svojega dela. Pripovedovali bodo zgodbe iz preteklosti, katerih sporočila so pomembna za prihodnost. Program je objavljen na Facebook strani Skupnost muzejev Slovenije ter posameznih straneh muzejev in galerij.

Naprej v preteklost tudi na Koroškem:

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu se boste lahko ta teden družili v živo in na spletu. V četrtek, 20. avgusta pripravljajo Vodstvo med slovenjgraškimi javnimi spomeniki in skulpturami: staro mestno jedro. Zbirno mesto bo ob 18. uri pri Vili Pohorje, po mestu pa vas bo popeljal Marko Košan. Na spletu pa se lahko sprehodite po virtualni galeriji, kjer si lahko ogledate Stalno zbirko Koroške galerije likovnih umetnosti, Pečkov Slovenj Gradec ter razstavo koroškega umetnika Tadeja Vaukmana: Ritual očiščevanja.

Akciji Naprej v preteklost so se pridružili tudi v Koroškem pokrajinskem muzeju. Na družabnih omrežjih bodo v času projekta vsak dan objavljali zanimive predmete iz njihovih muzejskih zbirk, v muzejski trgovini pa vam ponujajo 20% popust na kataloge Koroškega pokrajinskega muzeja.

Celoten program, ki so ga pripravili si lahko ogledate tukaj.

VIR: KGLU, KPM, SMS