Search
Close this search box.

politika

Letni pregled STA – dogajanje, ki je zaznamovalo leto 2023

Leto 2023 si bomo v Sloveniji najbolj zapomnili po katastrofalnih poplavah in plazovih, ki so avgusta prizadeli državo. Neuresničene ostajajo obljube o korenitih reformah, predvsem zdravstva in javnega sektorja. V svetu se je nadaljevala vojna v Ukrajini, izbruhnil je konflikt na Bližnjem vzhodu. Slovenija je bila izvoljena v Varnostni svet ZN.

Preberi »

Na Dunaju se začenja sojenje nekdanjemu kanclerju Kurzu

Na deželnem sodišču na Dunaju se danes začenja sojenje nekdanjemu avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu. Obtožen je lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo, ki je preiskovala afero Ibiza, ki je leta 2019 odnesla koalicijsko vlado med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki. 37-letni Kurz je obtožbe že zanikal in zahteval oprostilno sodbo.

Preberi »

Po strelskih napadih v Srbiji v kritičnem stanju trije ranjeni

Po dveh strelskih napadih v Srbiji v minulem tednu so v kritičnem stanju trije ranjeni od devetih, ki so še vedno v bolnišnici. V smrtni nevarnosti pa je še vedno deklica, ki jo je v streljanju 3. maja v beograjski osnovni šoli ranil v glavo 13-letni učenec šole, je v sredo sporočil direktor beograjskega kliničnega centra Milika Ašanin.

Preberi »

Mineva 15 let od smrti Janeza Drnovška

Na današnji dan leta 2008 je umrl dr. Janez Drnovšek, 2. predsednik Republike Slovenije med letoma 2002 in 2007, 2. predsednik Vlade RS v mandatu med letoma 1992 in 2002, od leta 1989 do 1990 pa je bil tudi 13. predsednik nekdanje skupne države.

Preberi »

Jani Prednik na lestvici najvplivnejših Slovencev. S tem le še utrjuje močno sled Koroške v prestolnici

Jani Prednik je koroški poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije že drugi mandat. Velja za politika konsenza. Kulture dialoga pa se od njega lahko učijo tudi starejši kolegi. Znan je po tem, da se vedno znova zavzeto zavzema za svojo Koroško. Brez pomisleka in z vso predanostjo zna izpostaviti argumente, ki pustijo sled tudi v prestolnici. Da velja za vplivnega v svoji regiji že dolgo vemo, saj se je velikokrat dokazal s svojim delom in pripadnostjo. Zadnje dni pa je dodatno opozoril nase na lestvici najvplivnejših Slovencev. Jani ostaja preprost in se zaveda svojega poslanstva ter dejstva, da je v službi ljudi, ki so ga na funkcijo nenazadnje tudi izvolili. Vas zanima, kaj je povedal za naš portal?

Preberi »
Robert Golob, FOTO: Državni zbor Republike Slovenije

Policija in tožilstvo preiskujeta Gen-I in Goloba

Policija vodi predkazenski postopek zoper Gen-I in njegove odgovorne osebe, med katerimi naj bi bil nekdanji prvi mož Gen-I in sedanji premier Robert Golob. To bi lahko botrovalo domnevnemu Golobovemu vpletanju v delo policije in odhodu notranje ministrice Tatjane Bobnar, danes piše Mladina.

Preberi »

Tabela: Pirc Musarjevi 59 volilnih okrajev, Logarju 29

Zmagovalka nedeljskih predsedniških volitev Nataša Pirc Musar je večino volivcev prepričala v 59 volilnih okrajih, njen protikandidat Anže Logar pa v 29 okrajih. Novoizvoljena predsednica republike je najbolj prepričljivo zmagala v Kopru, Logarju pa so volivci največjo podporo namenili v Ribnici.

Preberi »

Dogodki