Search
Close this search box.

NSi se na evropske volitve podaja z močno in izkušeno listo kandidatov. Med njimi tudi Korošica Mojca Erjavec

Na včerajšnji novinarski konferenci so v NSi predstavili kandidate, ki bodo kandidirali na volitvah za Evropski parlament. Med njimi je tudi Korošica, Mojca Erjavec.

Kot je uvodoma dejala podpredsednica NSi dr. Vida Čadonič Špelič so pred Evropo veliki in pomembni izzivi, izvršilni odbor stranke pa je potrdil listo ljudi, ki bodo na te izzive znali pravilno odgovoriti.

Lista kandidatov NSi za volitve v Evropski parlament je tako naslednja:

  1. mag. Matej Tonin, poslanec in predsednik NSi
  2. Katja Berk Bevc, predsednica Mlade Slovenije oz. našega podmladka
  3. David Klobasa, državni svetnik in župan občine Sv. Trojica v Slovenskih Goricah
  4. Mojca Erjavec, namestnica predsednika sveta NSi in občinska svetnica v občini Ravne na Koroškem
  5. Mojca Sojar, mestna svetnica v Mestni občini Ljubljana in predsednica mestnega odbora NSi Ljubljana.
  6. Janez Cigler Kralj, vodja poslanske skupine NSi in podpredsednik NSi
  7. dr. Vida Čadonič Špelič, poslanka in podpredsednica NSi
  8. Jernej Vrtovec, poslanec in predsednik Sveta NSi
  9. Ljudmila Novak, poslanka Evropskega parlamenta


»V NSi ponujamo volivcem preizkušene ljudi, ki bi znali dobro voditi to državo, zato bodo tudi dobro predstavljali Slovenijo v Evropskem parlament,«
 je pojasnila dr. Čadonič Špelič in dodala, da so na listi predstavniki predvsem mlajše generacije politikov, kandidira pa tudi več žensk kot moških. V nadaljevanju so se kandidati na kratko predstavili.

Katja Berk Bevc je izrazila zadovoljstvo, da daje stranka priložnost mladim in jih spodbudi k politični aktivnosti. »Sama si želim, da je Evropska unija varna za mlade, da se lahko mladi hitreje osamosvojijo in da si brez nepotrebnih birokratskih in davčnih ovir lahko ustvarjajo svoje življenje ter uresničujejo svoje talente. Evropa mora biti tudi od nas mladih. In prav je, da to pokažemo tudi na evropskih volitvah s čim večjo udeležbo,« je še poudarila predsednica MSi.

Mojca Erjavec je svojo celotno poklicno kariero posvetila evropskim temam. »Najprej sem bila 15 let kot uradnica zaposlena v evropskih institucijah, zdaj pa že šesto leto delujem na lokalni in državni ravni. Najprej želim, da se okrepi glas predstavnikov Slovenije v Evropskem parlamentu, hkrati pa si želim, da vsak posameznik pozna in koristi vse tiste prednosti, ki jih prinaša Evropska unija preko subvencij ali drugih koristi od energetskih sanacij svojega doma do brezplačnega prevoza po železnici po Evropi za mlade,« je pojasnila in dodala, da upa na podporo vseh, ki si želijo podjetno, ustvarjalno in domačo Slovenijo.

Občinska svetnica iz Ljubljane Mojca Sojar je uvodoma dejala, da želi biti na teh evropskih volitvah glas vseh tistih, ki živijo v mestih. »Vemo, da slovenska mesta Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Kranj, Novo mesto niso tako velika, kot evropska, a hkrati imajo vsa mesta podobne težave. Tako v Ljubljani kot drugod želimo ohranjati zelene površine, po drugi strani pa zagotavljati dovolj stanovanj za vse. V središčih mest želimo imeti kratke poti, po drugi strani pa preusmerjati promet iz mesta ven,« je dejala Mojca Sojar in obljubila, da se bo trudila, da bi se vse te aktualne težave v mestih v Sloveniji in tudi v Evropi čim boljše in čim hitreje razreševale.

Janez Cigler Kralj, vodja poslanske skupine NSi, je dejal, da je na listi NSi zato, da bi listo okrepil in bil glasen pri predlogih in zahtevah, ki jih v Evropskem parlamentu obravnavajo. »Pri svojem delu bi se rad osredotočil na trg dela, zaposlovanje in socialne zadeve. Nagovarjal bom vse, ki jih zanima in ki jih skrbi, da bodo delavci po vsej EU tudi v Sloveniji za pravično dobro delo dobili pravično plačilo,« je še napovedal.

Dr. Vida Čadonič Špelič je opozorila na probleme, s katerimi so dandanes soočene slovenske kmetije. »Vem, da je ena od najbolj pomembnih skupnih evropskih politik ravno skupna kmetijska politika. Tam je veliko denarja, pomembno je, kako se deli. Kmete se vedno bolj obremenjuje z okoljskimi predpisi. Želim, da bi naše kmetijstvo, ki je enkratno in butično lahko delovalo še naprej, da bi jedli slovensko hrano in da bi bila ta naša lepa država dejansko obdelana. Kajti moramo se zavedati, da brez slovenskega kmeta ne samo, da ni slovenske hrane, ampak ni tudi slovenske krajine,« je dejala Čadonič Špelič.

Ljudmila Novak je dejala, da je ponosna in vesela, da je bila dvakrat že izvoljena v Evropski parlament in da je v tem času lahko videla razlike med prvim in sedanjim mandatom. »Leta 2004 je bilo 10 novih članic. Rekli smo, da je Evropa zadihala z obema kriloma pljuč. Bilo je veliko navdušenja, veselja. Slovenci smo bili ponosni, ker smo prvi predsedovali, Evropa nas je odkrivala, bilo je veliko optimizma. V tem mandatu pa opažam, da je veliko več populizma. In zaradi tega ni vseeno, v katero smer bo šla Evropa v prihodnosti. Ali bo še naprej trdna zveza solidarnosti, ohranjanja miru, sodelovanja, demokracije, spoštovanja prava, človekovih pravic ali pa bodo prevladali populisti, ki delujejo bolj ali manj razdiralno, egoistično in ne delajo za dobro Evrope in evropskih državljanov?« je opozorila in dodala: »Te volitve so izredno pomembne, kajti Evropa je ne samo pred vremenskimi izzivi, ampak tudi pred globalnimi izzivi. Zato je zelo pomembno, da čim bolj govori z enim glasom in čim bolj skupaj rešuje notranje probleme in tudi probleme, ki se pojavljajo globalno.«

Matej Tonin: Prihodnjih deset let bo za Evropo izjemno pomembnih

Nosilec liste in predsednik NSi mag. Matej Tonin je dejal, da želi Nova Slovenija Evropsko unijo okrepiti, seveda pa pri tem odpraviti tudi vse napake, ki jih ima oziroma izboljšati področja, kjer je Evropski uniji v preteklosti spodletelo. »Zagotovo lahko rečemo, da bo prihodnjih pet oziroma deset let za Evropo izjemno pomembnih. Številni to primerjajo s tistim obdobjem po padcu berlinskega zidu. Ker nas čakajo številni izzivi, ker bodo odgovori nanje določili naša življenja v prihodnjih desetletjih. So pa trije ključni izzivi – varnostni, gospodarski in pa demografski,« je pojasnil in opozoril, da v tem trenutku na evropskih tleh še vedno teče vojna in da je potrebno upoštevati morebitne politične spremembe v Združenih državah Amerike, ki bi spremenile položaj Evrope. Tonin je še dejal, da EU dela prve korake na poti do posebnega komisarja za obrambo in oblikovanja posebnih evropskih institucij in skladov za izgradnjo naših obrambnih zmogljivosti.

Kot dodaten izziv je izpostavil še krepitev gospodarske oz. tehnološke sposobnosti EU ter pameten zeleni prehod. Kot tretji ključni problem in hkrati izziv pa je Tonin izpostavil nizko rodnost. »Evropa se stara in iz tega izhajajo številne težave. Recimo raje izzivi na socialnem, zdravstvenem in številnih drugih področjih. Vsem bi lahko umestili tudi pametno migracijsko politiko, za katero lahko rečemo, da je bila to ena izmed točk, ki je v preteklosti Evropski uniji spodletela. Ker smo delali napačne vtise, da so dobrodošli predvsem tisti, ki želijo uživati in izkoriščati naše socialne sisteme, ki so zaradi staranja že tako ali tako obremenjeni. Predvsem pa bi morali dati drugačna sporočila, da so dobrodošli tisti, ki so pripravljeni delati in pomagati Evropi pri nadaljnem razvoju,« je pojasnil in dodal, da je lista NSi za evropske volitve močna tako po političnih izkušnjah kot tudi pri konkretnih strokovnih izkušnjah.

Vir: NSi

Dogodki

Na včerajšnji novinarski konferenci so v NSi predstavili kandidate, ki bodo kandidirali na volitvah za Evropski parlament. Med njimi je tudi Korošica, Mojca Erjavec.