Search
Close this search box.

Policija in tožilstvo preiskujeta Gen-I in Goloba

Policija vodi predkazenski postopek zoper Gen-I in njegove odgovorne osebe, med katerimi naj bi bil nekdanji prvi mož Gen-I in sedanji premier Robert Golob. To bi lahko botrovalo domnevnemu Golobovemu vpletanju v delo policije in odhodu notranje ministrice Tatjane Bobnar, danes piše Mladina.

“Neuradno smo izvedeli, da policisti pod vodstvom specializiranega državnega tožilstva zbirajo informacije v zvezi z očitki, ki so se v javnosti pojavili že pred parlamentarnimi volitvami, in sicer glede domnevno spornega poslovanja hčerinske družbe Gen-I iz Beograda. Ta naj bi denar na podlagi svetovalnih pogodb nakazovala nekemu podjetju v Črno goro,” navaja Mladina. Po njenih informacijah naj bi pod drobnogled vzeli tudi načrte delne privatizacije družbe Gen-I.

Primer bi lahko glede na organizacijo policije po pisanju tednika preiskovali le v Nacionalnem preiskovalnem uradu ali v Policijski upravi Nova Gorica, pod katero sodi sedež družbe Gen-I in stalno bivališče Roberta Goloba. V javnem pismu ministrice Bobnar, ki je odstopila, in v poročilu, ki ga je napisal v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, sta bili kot predmet Golobovega interesa izpostavljeni prav ti dve enoti, dodaja Mladina.

Policijsko upravo Nova Gorica vodi Evgen Govekar, ki naj bi bil glede na imenovanje v času nekdanje vlade pod vodstvom Janeza Janše naklonjen desni politični opciji. Lindav in Bobnarjeva sta med političnimi pritiski omenila prizadevanja za Govekarjevo zamenjavo, ta pa je medtem za tednik ostro zavrnil kakršnokoli povezavo z Janšo, SDS ali drugo politiko. Omenila sta tudi Golobova prizadevanja, da bi se nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič čim prej vrnil na ta položaj.

Premier Golob je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini, dejal, da o tem ne ve nič več, kot je prebral v Mladini. “Vem pa še iz predvolilnega časa, da je bilo cel kup različnih poskusov, da bi se me takrat diskreditiralo preko represivnih organov. Sam sem bil do zdaj tudi preko medijev obveščen o več takih poskusih, od ovadbe zaradi plače, ki sem jo prejemal, do ovadbe zaradi poslov Gen-I v Črni gori, v Srbiji,” je naštel.

Tako je dodal, da ne ve, za kateri primer gre. Ne dvomi pa, da bodo pristojni organi ustrezno ukrepali in preučili stvari. “Če bo napočil čas in če bodo tako ocenili, bom z njimi sodeloval. Do zdaj pa me nihče ni obvestil na noben način o nobenem od teh postopkov,” je strnil.

Ob namigih, da bi Muženiča Golob želel nazaj na NPU, da bi lahko vplival na preiskavo, pa je Golob ponovil le, da je bil Muženič razrešen nezakonito in njegov poziv je šel v smislu implementacije sodbe sodišča. “To ni noben politični pritisk,” je zatrdil in ponovil, da so bili postopki zoper njega sproženi z namenom, da oblatijo njegovo ime.

Policija vodi predkazenski postopek zoper Gen-I in njegove odgovorne osebe, med katerimi naj bi bil nekdanji prvi mož Gen-I in sedanji premier Robert Golob. To bi lahko botrovalo domnevnemu Golobovemu vpletanju v delo policije in odhodu notranje ministrice Tatjane Bobnar, danes piše Mladina.