Search
Close this search box.

VOLITVE

Odprla so se volišča za evropske volitve in posvetovalne referendume

Ob 7. uri so se po državi odprla volišča za današnje evropske volitve, na katerih slovenski volivci izbirajo devet poslancev v Evropskem parlamentu, in za tri posvetovalne referendume. Na njih odločajo o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na volitvah v DZ, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje.

Preberi »

Referendumi 2024: Volivci o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Volivci se bodo 9. junija izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predlog za posvetovalni referendum je marca vložila koalicija tik pred sejo DZ, na kateri so predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja zavrnili. Menili so namreč, da morajo o tako širokem družbenem vprašanju odločati državljani.

Preberi »

Karateiste bo štiri leta vodil Mihael Cigler

Karate zvezo Slovenije (KZS) bo v prihodnjem štiriletnem mandatu vodil Mihael Cigler, nekdanji tekmovalec v tem športu in lobist. Na sinočnji volilni skupščini mu je med tremi kandidati 65 prisotnih članov v dveh krogih glasovanja namenilo 34 glasov, njegov tekmec v drugem krogu Blaž Žibret pa jih je zbral 31, so sporočili iz KZS.

Preberi »

SDS in NSi za ustavno presojo in zadržanje odlokov za referendume o konoplji in prostovoljnem končanju življenja

Opozicijski SDS in NSi sta napovedali vložitev zahteve za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede rabe konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Hkrati zahtevata tudi njuno zadržanje do odločitve ustavnega sodišča, kar bi lahko premaknilo izvedbo teh dveh referendumov z 9. junija, ko bodo evropske volitve.

Preberi »

Anketa Dela: Padanje podpore vladi, Golobu in Svobodi se je ustavilo

Vodilni stranki SDS in Gibanje Svoboda sta v januarski anketi, ki jo je za Delo opravila Mediana, prejeli večjo podporo kot decembra. Padanje podpore vladi, njenemu predsedniku Robertu Golobu in Gibanju Svoboda se je po treh zaporednih mesecih ustavilo, navaja Delo. Na vrhu barometra priljubljenosti je ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar.

Preberi »

Anketa POP TV: Vlade prvič ne podpira več kot polovica vprašanih

Podpora vladi je padla tretji mesec zapored, prvič doslej ji nasprotuje več kot polovica vprašanih. Raziskava Mediane, ki jo je opravila za POP TV, kaže, da je podpora najbolj padla premierju Robertu Golobu. Med strankami na prvem mestu z 22 odstotki podpore ostaja SDS, podpora Golobovemu Gibanju Svoboda pa je padla še za pet odstotnih točk.

Preberi »
Robert Golob

Vlado prvič podpira manj kot polovica vprašanih

Vlado Roberta Goloba prvič od njenega oblikovanja podpira manj kot polovica oz. 46 odstotkov vprašanih, kažejo podatki februarske ankete Mediane za POP TV. Vladi ob tem nasprotuje 40,6 odstotka vprašanih. Stranka z najvišjo podporo ostaja Gibanje Svoboda, ki bi jo, če bi bile volitve to nedeljo, obkrožilo 26,8 odstotka vprašanih.

Preberi »