Search
Close this search box.

Tudi v Slovenj Gradcu so pripravljeni na povečanje okužb z novim koronavirusom

V Slovenj Gradcu so izvedli koordinacijski sestanek za aktivnosti v primeru povečanega števila okužb z novim koronavirusom. Na morebitno povečanje okuženih pa so pripravljeni tudi na MNZ.

Danes je na sedežu MO Slovenj Gradec, na povabilo tamkajšnjega župana, potekal koordinacijski sestanek, na katerem so prisotni razpravljali o ukrepih v primeru povečanega števila okužb z novim koronavirusom.

Na srečanju so sodelovali predstavniki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Nacionalnega laboratorija za javno zdravje, Regijskega centra za zaščito in reševanje ter občine Mislinja in Mestne občine Slovenj Gradec.

FOTO: MO Slovenj Gradec

Udeleženci sestanka so bili enotni glede ukrepov, ki jih je potrebno izvajati za ustrezno obravnavo potencialnih primerov okužb, prav tako pa so poudarili, da so prav v vseh institucijah že vzpostavljeni ustrezni protokoli za izvajanje ukrepov za preprečevanje širjenja virusne okužbe.

Občanke in občane MO Slovenj Gradec pozivajo v danem trenutku zgolj k preventivi in ustrezni higieni ter poudarjajo, da se je v primeru zaznanih zdravstvenih težav potrebno v prvi vrsti obnašati samozaščitno ter z upoštevanjem navodil, ki jih je izdal NIJZ, preprečiti prenos okužbe na najbližje v okolici, so sporočili iz MO Slovenj Gradec.

Vse zdravstvene institucije v MOSG so na morebitno povečanje iskanja zdravstvene pomoči zaradi virusne okužbe dobro pripravljene, medtem ko se bi enote za zaščito in reševanje v aktivnosti vključile šele v primeru večjega porasta obolelih. Vsem, ki bi morebiti zaznali bolezenske znake okužbe svetujejo, da se za začetek samoizolirajo ter se po nasvet obrnejo na svoje osebne zdravnike, ki jim bodo svetovali nadaljnje postopke.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec odsvetuje osebni obisk ustanove tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom (bodisi zaradi stika z že okuženimi ali zaradi morebitne izpostavljenosti med obiskom tujine), za tovrstne primere je na voljo dežurna telefonska številka  031 393 112, kjer vam bodo ustrezno svetovali.

Po mnenju strokovnjakov je za preprečitev okužbe v veliki meri dovolj že upoštevanje preventivnih ukrepov in nasvetov, ki so na voljo na tej povezavi. Strah in panika sta v tem trenutku odveč, saj bolezen pri veliki večini sicer zdravih pacientov namreč poteka zgolj v obliki prehlada ali blažje gripe, so na MOSG po sestanku zapisali v sporočilu za javnost.

Pri tem naj še omenimo, da se je župan udeležencem zahvalil za pripravljenost in udeležbo na sestanku, obvestil pa jih je tudi o zdravstvenem stanju dveh Slovenjgradčanov, ki sta v bolnišnici na Japonskem, oba se počutita odlično in kljub trenutni prisotnosti virusa nimata nikakršnih zdravstvenih težav ali simptomov.

Prav tako imajo tudi na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pripravljene ukrepe za učinkovito ravnanje v primeru širitve novega koronavirusa, so danes objavili na njihvi spletni strani.

Kot so sporočili, spremljajo razmere glede pojava koronavirusa in njegove širitve. Za učinkovito odzivanje v morebitnem primeru širitve koronavirusa v Sloveniji je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar ustanovil interno koordinacijsko delovno skupino, državna sekretarka Melita Šinkovec pa sodeluje v vladni delovni skupini za obvladovanje razmer v zvezi s pojavom koronavirusa, ki med drugim tudi koordinira skupni odziv resorjev in predlaga Vladi Republike Slovenije ukrepe v zvezi z obvladovanjem virusa.

Strokovne službe ministrstva so januarja letos sprejele potrebne preventivne in zaščitne ukrepe za zmanjšanje možnosti okužbe z virusom, ki se v primeru potrebe redno dopolnjujejo in s katerimi so seznanjeni vsi zaposleni. Zaposleni, ki so pri opravljanju dela izpostavljeni možnosti okužbe z novim koronavirusom, so bili pozvani k izvajanju vseh potrebnih preventivnih in zaščitnih ukrepov za zmanjšanje možnosti okužbe (spremljanje simptomov bolezni pri osebah v postopkih, izvajanje osnovnih higienskih ukrepov, uporaba osebne varovalne opreme oziroma zaščitnih sredstev, takojšnje zagotavljanje zdravniške pomoči obolelim osebam s simptomi).

Vsem policistom je Generalna policijska uprava pred kratkim podala še dodatno pojasnilo o primerni zaščiti pri izvajanju nalog, in sicer naj pri izvajanju nalog mejne kontrole oziroma izravnalnih ukrepov policisti obvezno uporabljajo vso priporočeno osebno varovalno opremo, tudi pri vseh postopkih z nezakonitimi migranti. Dodatno strokovne službe ministrstva pripravljajo tudi obnovitvena usposabljanja s področja preprečevanja okužb in uporabe osebne varovalne opreme po policijskih upravah po celotni državi.

Na ministrstvu poudarjajo, da so vsem zaposlenim, tudi policistom na terenu, ves čas na voljo različna zaščitna sredstva, kot so razkužila za roke, rokavice, obrazne maske itd., ki služijo za zaščito tudi pred drugimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim lahko izpostavljeni policisti. Policisti imajo tako na razpolago zaščitna sredstva, ki jih lahko uporabijo, če ocenijo, da bi bila uporaba teh sredstev smiselna. Glede na predvideno povečano porabo zaščitnih sredstev so v postopku dodatna naročila omenjenih sredstev.

Vzporedno z razvojem dogodkov se bodo lahko spreminjala tudi priporočila pristojnih epidemioloških služb, ki jim bodo na ministrstvu z morebitnimi novimi ukrepi redno sledili.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v torek, 25. februarja, odprli nov elektronski naslov, ki je namenjen vprašanjem državljanov in vseh deležnikov MIZŠ glede preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom. Elektronski naslov, na katerega lahko zastavljate vprašanja, je: vprasanja.mizs@gov.si.

Vir: MO Slovenj Gradec, MNZ

Dogodki

V Slovenj Gradcu so izvedli koordinacijski sestanek za aktivnosti v primeru povečanega števila okužb z novim koronavirusom. Na morebitno povečanje okuženih pa so pripravljeni tudi na MNZ.