Search
Close this search box.

Stanka Vauh: “Ozdravljenih je že 88 stanovalcev. Do danes jih je s covidom ali zaradi covida umrlo 17”

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala tudi direktorica Doma starejših Na Fari Stanka Vauh, ki je predstavila trenutne razmere v njihovem domu in potek dela v času epidemije.


Kot je pojasnila Vauh ima Dom starejših Na Fari 190 postelj in dodala: Marca ob prvem izbruhu epidemije smo imeli v domu 180 varovancev in prvi val smo preživeli brez okužbe. Obiske smo med prvim valom prepovedali, so pa ti spet bili dovoljeni v poletnih mesecih,” je pojasnila. “Že na začetku epidemije pa smo se zavedli, da nas bo epidemija obiskala slej kot prej,” je dodala.

VIDEO: Novinarska konferenca na kateri je sodelovala tudi direktorica Doma starejših Na Fari Stanka Vauh

“V drugem valu epidemije smo se dolgo uspešno branili. Prvi primer okužbe smo zaznali septembra in nato drugi primer v oktobru, oba pri naših zaposlenih, a smo oba vnosa uspešno zatrli, da se okužba ni razširila dalje,” je povedala direktorica prevaljskega doma.

“Ko se je epidemiološka slika na Koroškem izredno poslabšala, smo prvo okužbo stanovalca nato zaznali 4. novembra, način vnosa pa je ostal nepojasnjen, saj so bili prav vsi zaposleni, ki so takrat delali na tem oddelku testirani na PCR testu, ki je pokazal, da so negativni,” je situacijo orisala Vauh. Dodala je, da so se kasneje iz bolnišnice v dom vrnili še trije okuženi stanovalci. Zato so vzpastavili rdečo cono v prostorih fizioterapije.

Do danes je covid-19 prebolelo 88 stanovalcev, 16 jih je trenutno še vedno nameščenih v rdeči coni. 38 stanovalcev se še ni okužilo. Glede števila umrlih pa je povedala, “da lahko številke primerjamo z letom 2018, ko je do 14. 12. umrlo 54 stanovalcev, leta 2019 59, letošnje leto pa 68 stanovalcev. Od tega jih je 17 umrlo s covidom oz. zaradi covida.” Po besedah direktorice jih je 10 umrlo v bolnišnici, 7 pa v domu.

Okužbe so se po navedbah direktorice pojavile tudi med zaposlenimi, zabeležili so 44 okužb, 11 zaposlenih je še vedno odsotnih.Nihče od njih ni imel večjih težav in so okužbo preboleli brez hospitalizacije. Prejšnji teden smo začeli uporabljati tudi hitre teste. Z ZD Ravne smo se dogovorili za odvzem vzorcev, njihova mobilna ekipa nas obišče vsak ponedeljek zjutraj in v 20 minutah imamo pravo sliko stanja. Prejšnji teden smo tako odkrili dva okužena zaposlena, ki sta bila asimptomatska. S hitrimi testi lahko hitro odkrijemo okužene in jih odstranimo iz delovnega procesa,” je pojasnila.

Glede varovalne opreme je pojasnila, da so si jo na začetku priskrbeli sami, dokler jim ni na pomoč priskočila država in izpostavila, da so jim pri zagotavljanju opreme pomagali tudi župani vseh štirih občin Mežiške doline.

Komentirati moram informacijo, da je nastopila težava z dobavo kisika. Župani občin Mežiške doline so se zbrali v enem dnevu in vsak župan je za dom naročil en koncentrator kisika. Ob izbruhu smo imeli v domu dva koncentratorja, zdaj jih imamo sedem, osmega pričakujemo v teh dneh, podaril pa ga je prevaljski podjetnik,” je še povedala Stanka Vauh.

Za enkrat imajo opreme dovolj, je dejala ter omenila, da so med prvim in drugim valom izkoristili čas tudi za usposabljanje kadra, kako uporabljati varovalno opremo.

Poudarila pa je, da so pri nabavi varovalne opreme problem cene. “Prav žalostno je slediti, kako se kopičijo razni dobičkarji, kar vrstijo se ponudniki vseh vrst, z vsemi mogočimi certifikati izdelovalcev osebne varovalne opreme, ponavadi v kitajščini, tudi takšni, ki se prej nikoli niso ukvarjali z dobavo medicinske opreme,” je bila ostra Vauh.

Glede obiskov v tem času pa je dejala, da potekajo pod posebnimi pogoji in z upoštevanjem varovalnih ukrepov. “Seveda je moteča steklena stena in nič osebnega kontakta, objema, a včasih nam že pogled pove vse.” Položaj v domovih je resen. Zdaj vračamo dom počasi v prvotno stanje, rdeča cona se zmanjšuje, uredili bomo večji prostor za obiske, spet bomo začeli sprejemati nove varovance.”

“Zaposleni v domu si bodo prizadevali, da stanovalcem v prihajajočem času vsaj približajo praznični občutek, si pa v domu želijo, da se vrnejo druženja in druge socialne vsebine, in da, kot je dejala direktorica, ne ostanejo le podaljšana roka bolnišnic,” je sklenila Vauh.

Dogodki

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala tudi direktorica Doma starejših Na Fari Stanka Vauh, ki je predstavila trenutne razmere v njihovem domu in potek dela v času epidemije.