Search
Close this search box.

V domu starejših Na Fari se bo pelo, igralo in plesalo

Danes, 4. 10. 2018, bodo v Domu starejših Na Fari nastopili člani Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem in Folklorno društvo Holmec. S pesmijo in plesom bodo poskušali tamkajšnjim oskrbovancem pričarati lepo jesensko popoldne.

Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc deluje že 35 let. Njihova pot se je začela 27. oktobra 1982, ko je bil pri Kulturnem društvu Prežihov Voranc kot samostojna sekcija ustanovljen tudi harmonikarski orkester. Harmonikarji so sklenili, da bodo gojili igranje na prostotonsko harmoniko (po domače »frajtonar’co«). Večino njihovega programa sestavljajo slovenske narodne pesmi in viže, njihov železni repertoar pa so vedno bile revolucionarne pesmi. Omeniti pa je treba tudi to, da so mnogi od njih že prejeli Vorančeve spominke in različne Gallusove značke, trije od njih že častno Gallusovo značko.

Zaplesali pa bodo člani FD Holmec, ki je bilo ustanovljeno v letu 2008. Danes šteje društvo 35 članov, starih od 20 do 75 let, kot pravijo, se kljub starostni razliki prav lepo razumejo med seboj. Namen društva je ohranjati koroške plese, pesem, narečje in koroško kulturo nasploh. Skupini je s prizadevnostjo uspelo uresničiti željo vsake folklorne skupine in to je pridobitev noš. Pri tem sta jim pomagala gospa dr. Marija Makarovič strokovnjakinja za oblačilno kulturo in gospod dr. Tomaž Simetinger strokovnjak za plesno izročilo. Na podlagi strokovnega opisa kulture oblačenja in plesa v Mežiški dolini v obdobju od 1850 do 1900 so dali izdelati noše, ki jih boste videli tudi danes in so unikatne, narejene po strokovni izvedbi gospe Makarovič.

Prireditev se začne ob 15.30,  vljudno vabljeni vsi, ki bi radi preživeli prijetno popoldne ob dobri glasbi in odlični družbi.

 

Dogodki