Search
Close this search box.

Stanje neodgovornega odlaganja odpadkov: Kako ga ustaviti?

Kocerod, družba za ravnanje z odpadki se, kljub informiranju javnosti, še vedno sooča z nepravilno odloženimi in neprimernimi odpadki.

“V Sloveniji se soočamo s stalno rastočim problemom neodgovornega odlaganja odpadkov, ki povzroča ne le okoljsko škodo, ampak tudi finančne stroške za državo in posameznike. Kljub prizadevanjem in trudu informiranja javnosti, se to stanje ne izboljšuje. Namesto tega se zdi, da se stopnjuje, kar vodi v dodatne težave in stroške pri odstranjevanju in predelavi odpadkov,” so sporočili iz Koceroda, družbe za ravnanje odpadkov.

Eden od glavnih razlogov za to je ekstremna neodgovornost posameznikov, ki ne upoštevajo pravil za ravnanje z odpadki. To vključuje nepravilno odlaganje smeti na divjih odlagališčih, metanje smeti ob cestah ali v naravo ter druge nezakonite prakse.

Pomemben vidik tega problema je tudi primerjava s sosednjimi državami, kot je Avstrija, kjer je takšno početje manj problematično. Razlog za to je strožji nadzor in kaznovanje nepravilnega odlaganja odpadkov. V Avstriji so inšpektorji aktivni ter kršitelje prijavijo inšpekciji že preden se ti v celoti vrnejo domov. Ta dosleden nadzor deluje kot preventiva in odvračilo za nepravilno ravnanje z odpadki.

Vendar pa se v Sloveniji takšne prakse ne izvajajo dosledno. Pomanjkljiv nadzor in redke prijave nepravilnosti omogočajo, da se neodgovorni posamezniki ne kaznujejo ustrezno.

S Koceroda še sporočajo, da v kolikor vam doma ostanejo ostanki od kolin, te nikakor ne spadajo v mešane odpadke, še manj pa med embalažo. Za odstranitev ostankov od kolin lahko pokličete Higiensko službo Maribor, kjer bodo primerno poskrbeli za tovrstne odpadke.

Vir: Kocerod, družba za ravnanje z odpadki

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
1 mesec nazaj

Tako ali tako se vso smetje iz vseh mogočih različnih kant, vsuje na isti kup. Da je zaradi nepravilnega ločevanja nastal strošek je bedna laž, samo da opravičijo ožemanje občanov. Druga stvar je pa to, da bolj blesavega ločevanja, kot je na Koroškem pod okriljem bednega Slovenj Gradca ni! Nihče ne ve kaj praktično lahko vržeš v kante. “Hkrati to, ampak hkrati tudi ne to!” Ko gledam drugo po Sloveniji je stvar veliko bolj jasna, preprosta in funkcionalna. Tako kot tudi drugo v razvitem svetu.
In, od tega smetja službi zgolj občina SG. Vi ločujete, smetano pobira pa beden SG!

Koroška
Koroška
Reply to  Maja
1 mesec nazaj

Bil sem na Kocerodu na odprtih vratih, kjer smo lahko videli kaj se dogaja z odpadki po tem, ko jih poberejo smetarji. To, da bi odpadke odlagali na isti kup je nesmisel, ker na kocerodu med sortiranjem embalažne kante izločijo embalažo iz ostalih odpadkov pa izdelajo gorivo za sežigalnice in cementarne. Da bi lahko koga Kocerod ožemal je pa sploh nora izjava. Sežig neločenega in nesortiranega odpada stane 150 eur na tono, si predstavljate mesečne stroške. Poleg tega je Kocerod podjetje katerega lastnice so vse koroške občine. Torej vsi nadzorniki, župani in revizijske službe po vaše dovoljujejo krajo javnega denarja???? Blesavo ločevanje je zapisano v uredbi in se izvaja po vseh občinah enako, mešan komunalni odpad, embalaža in biološki odpad ter ekološki otoki katerih vsebina gre embalažnim družbam pod koncesijo države. Določene občine prilagajajo način iz praktičnih razlogov vezanih na način obratovanja njihovega centra za ravnanje z odpadki. Za pravilno ločevanje smo domov prejeli ločevalnike, ki so na voljo na njihovi spletni strani, kjer je tudi zanimiva aplikacija za ločevanje odpadkov. Bi bilo super slišati kje so drugačne prakse v Sloveniji preproste in funkcionalne. Občina Slovenj Gradec je le ena od 12-ih lastnic Koceroda, zato vaše ugotovitve glede bogatenja občine Slovenj Gradec na račun odpadkov ne pije vode. Neumni komentarji kot ga zgoraj berem, pa so posledica slabe informiranosti, neznanja in jeze. Dvomim, da ta Maja sploh ločuje odpadke doma in bi bila lahko prva v vrsti, ki bi jo inšpektorji morali obiskati. 🙂

Dogodki

Kocerod, družba za ravnanje z odpadki se, kljub informiranju javnosti, še vedno sooča z nepravilno odloženimi in neprimernimi odpadki.