Search
Close this search box.

Ob Dnevu Zemlje koroški taborniki opozorili na pereč okoljski problem

Ob Dnevu Zemlje, ki ga pod okriljem Unesca od leta 1970 praznujemo na današnji dan, okoljevarstveniki z dodatnimi aktivnostmi opozarjajo javnost na perečo problematiko onesnaženja, v njihovih prizadevanjih pa se jim pridružijo tudi ostale organizacije. Na Koroškem je to Društvo tabornikov Rod Koroških jeklarjev Ravne na Koroškem, ki so ob Dnevu zemlje začeli kampanjo za zmanjšanje uporabe plastike med mladimi.

Uporaba plastike je velik globalni problem, vendar se ga še ne zavedamo dovolj. V zadnjem desetletju je bilo proizvedene več plastike, kot celotno prejšnje stoletje, za sam razkroj le-te pa je potrebna zelo dolga doba. Celo tako dolga, da se vsak košček plastike, ki je bil v preteklosti izdelan, sploh še ni začel razkrajati.

Ob dnevu Zemlje so se mladi koroški taborniki odločili proaktivno pristopiti k zaščiti planeta pred poplavo plastike. S kampanjo »Uživaj brez slam`ce« želijo mlade povabiti k razmisleku glede lastne potrošnje ter jih spodbuditi, da pijačo s kolegi spijejo brez slamic. »Gre za preprost in hkrati hiter ukrep za zaščito našega okolja. Res, da EU namerava v prihodnje sprejeti regulative glede potrošnje plastike za enkratno uporabo, vendar ni potrebno čakati na to. Sami lahko že pred tem storimo veliko za naš planet,« je povedala Špela Metličar, vodja kampanje.

Kampanjo so pospremili s serijo oglasov na digitalnih medijih, kjer se mladi tudi najbolj zadržujejo. »Kampanjo smo pričeli ob dnevu Zemlje, ki je hkrati tudi dan tabornikov. Na ta dan se taborniki še posebej trudimo narediti nekaj dobrega za skupnost in naš planet. Odločili smo se, da bomo kampanjo Uživaj brez slam`ce nadaljevali še ves mesec maj, saj želimo doseči čim večji krog ljudi ter tako sprožiti zavedanje, da lahko tudi mali človek prispeva k veliki stvari,« je še dodala Špela.

Dogodki