odpadki

V ponedeljek začetek odvoza nevarnega mulja v Avstrijo

Prek javnega naročila izbrani izvajalec, družba Saubermacher Slovenija, bo v ponedeljek začel s Koroške v Avstrijo na remediacijo odvažati v ujmi naplavljen mulj, ki je zaradi visokih vsebnosti težkih kovin opredeljen kot nevaren odpadek. Predviden je odvoz okoli 1700 ton mulja. Po pogodbi bo to državo stalo do največ pol milijona evrov.

Preberi »

V ospredju letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov embalaža

Danes se začenja evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos v ospredje postavlja embalažo. Njena količina se zadnja leta tudi zaradi naraščanja spletnih nakupov in dostave hrane še povečuje. Po podatkih statističnega urada je lani v Sloveniji nastalo okoli 317.000 ton odpadne embalaže, kar je skoraj desetino več kot v predkoronskem letu 2019.

Preberi »

Na Koroškem še naprej veliko vprašanj glede mulja. Nevarnih je približno 25.000 kubičnih metrov. Deponirali bi ga naj v Žerjavu

Koroški župani po predstavitvi dodatnih analiz naplavljenega mulja izpostavljajo vrsto še odprtih vprašanj. Med drugim jih v Dravogradu bega, da je prvotno analizirani mulj s preseženimi vrednostmi težkih kovin zdaj opredeljen kot nenevaren odpadek. V Kocerodu so medtem pripravljeni sprejeti nekaj količin nenevarnega odpadka na odlagališče Zmes.

Preberi »

Arso pripravlja načrt vzorčenja tal na od poplav prizadetih območjih, ministrstvo odsvetuje razkuževanje odpadkov

Agencija RS za okolje (Arso) pripravlja načrt vzorčenja tal na območjih, ki so bila popravljena, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Na ministrstvu obenem pozivajo prebivalce, da pri odstranjevanju posledic nedavnih ujm na odpadkih ne uporabljajo dezinfekcijskih sredstev, saj ta negativno vplivajo predvsem na tla.

Preberi »

Kocerod lani za naložbe namenil več kot 2,5 milijona evrov

Koroški center za ravnanje z odpadki Kocerod je lani za naložbe namenil prek 2,5 milijona evrov. Največji zalogaj je bil nakup 10 novih smetarskih vozil, poleg tega so na lokaciji centra v Mislinjski Dobravi zgradili prizidek in novo sončno elektrarno. Pridobitve bodo obiskovalcem pokazali tudi na današnjem dnevu odprtih vrat med 9. in 12. uro.

Preberi »

V Velenju kmalu še druga podzemna zbiralnica odpadkov

Velenjska občina bo začela vzpostavljati še drugo podzemno zbiralnico odpadkov, v prihodnjih letih pa naj bi jih sledilo še 35. Vse bodo vključene v enoten sistem zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov in naj bi prispevale k boljši ureditvi okolja. Vrednost postavitve ene podzemne zbiralnice znaša od 50.000 do 60.000 evrov.

Preberi »

Dogodki