Tradicionalno darilo za moške ob današnjem prazniku so suhe slive, trnje in klobasa

Po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, ko so bile v središču pozornosti ženske in težave pri spoštovanju njihovih pravic v času epidemije covida-19, bodo danes lahko v šali praznovali moški. Po koledarju Katoliške cerkve je 10. marec namreč dan mučencev.

Tradicionalno darilo za moške na ta dan so suhe slive, trnje in klobasa. Tako sestavljeno darilo naj bi predstavljalo simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja.

Dan mučencev ima korenine v krščanskem izročilu. Po legendi se je v 4. stoletju 40 vojakov elitne legije uprlo ukazu, da se odpovejo krščanstvu. Za kazen so jih vrgli v ledeno mrzel ribnik, kjer so tragično preminuli.

Slovenija je imela julija lani nekaj več kot 2,1 milijona prebivalcev, moških pa je bilo 1.054.483 ali 50,2 odstotka. Povprečno so bili stari 42,1 leta ali tri leta manj od žensk. Njihova najpogostejša imena so Franc, Janez in Marko, med rojenimi od leta 2000 pa Luka, Nik, Jan, so ob dnevu mučencev za STA navedli na državnem statističnem uradu.

Moški je bil leta 2019 ob prvi zaposlitvi povprečno star 24,2 leta, od staršev se je odselil star 28,6 leta, ob prvi poroki je imel povprečno 32,8 leta, starostno se je upokojil z 62,5 leta starosti, umrl pa je povprečno star 73,9 leta. Leta 2019 rojen deček je lahko ob rojstvu pričakoval, da bo ob enakih življenjskih razmerah dočakal 78,5 leta, kar je 5,7 leta manj od istega leta rojene deklice.

Moški predstavljajo malo več kot polovico delovno aktivnega prebivalstva. V tem deležu jih ima terciarno izobrazbo nekaj več kot četrtina, medtem ko je delovno aktivnih žensk s tako izobrazbo skoraj polovica.

V primerjavi z ženskami so slabši tudi kazalniki na področju zdravja. Njihovo splošno zdravstveno stanje je v povprečju slabše kot pri ženskah domnevno zaradi manj zdravega življenjskega sloga. V Sloveniji jih za pljučnim rakom po navedbah društva OnkoMan zboli in umre približno dvakrat več kot žensk. Med umrlimi zaradi samomora pa jih je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno 3,5-krat več.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije