Svetovalna skupina za covid-19 danes o morebitnih novih ukrepih za zajezitev epidemije

Po naraščanju števila na novo potrjenih okužb z novim koronavirusom bo svetovalna skupina za covid-19 danes na rednem sestanku pretresala morebitne nove ukrepe za zajezitev epidemije. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je že v soboto ocenila, da smo na začetku tretjega vala epidemije covida-19.
158973170_458987358576722_5334727314432421194_n

Logarjeva je tako v soboto ob ponovnem naraščanju števila okužb v Sloveniji povedala, da je zelo verjetno, da se bo epidemiološka slika še slabšala in bodo potrebni nadaljnji ukrepi.

V petek je sedemdnevno povprečje na novo potrjenih okužb po več kot mesecu dni zopet preseglo številko 800, v soboto pa je glede na dan prej še naraslo in doseglo število 808. 14-dnevna pojavnost okužb je po podatkih vlade narasla za sedem na 500. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je število aktivnih primerov okužb naraslo na 10.554.

V soboto so sicer v Sloveniji opravili 2849 PCR testov in potrdili 516 okužb z novim koronavirusom, s čimer je delež pozitivnih testov znašal 18,1 odstotka. Naraslo je tako število hospitalizacij kot bolnikov na intenzivni negi. V bolnišnicah se je v soboto zdravilo 473 bolnikov, od tega 93 na intenzivni negi. Umrlo je pet covidnih bolnikov.

V primorsko-notranjski regiji odprtje teras lokalov, v obalno-kraški vseh trgovin

Medtem se danes skladno z odločitvijo vlade ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje poleg posavske in jugovzhodne regije odpirajo terase in vrtovi lokalov tudi v primorsko-notranjski regiji. V obalno-kraški regiji pa bodo lahko vrata pod določenimi pogoji odprle vse trgovine, kot to velja v preostalem delu države.

Vlada je minuli teden zaradi izboljšanja epidemiološke slike sklenila, da se primorsko-notranjska regija poleg posavske in jugovzhodne uvrsti v rumeno fazo, kar pomeni, da bodo lahko gostinci med 6. in 19. uro stregli pijačo in hrano na zunanjih površinah.

Pri tem je treba upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Med drugim morajo zaposleni v gostinskih lokalih in gostje ves čas nositi maske, razen ko sedijo pri mizi, zaposleni se morajo enkrat tedensko testirati (izjeme so cepljeni ali tisti, ki so bolezen preboleli in imajo zdravniško potrdilo).

Strežba je dovoljena izključno za mizami, te morajo biti postavljene na ustrezni razdalji, za eno pa lahko sedijo največ štiri osebe. Vstop v gostinski lokal je dovoljen le v primeru uporabe toaletnih prostorov.

Obalno-kraška regija je prešla iz rdeče v oranžno fazo, tako da od sobote ni več omejitve gibanja iz in v regijo, od danes pa bo veljal tudi režim delovanja trgovin in storitev, kot velja drugod po državi.

Brez testiranj zaposlenih lahko med drugim delujejo lekarne, bencinski servisi, pošta in dostavne službe, servisne delavnice za avtomobile in kolesa ter se opravljajo gradbena dela. Ob pogoju tedenskega testiranja zaposlenih pa lahko delujejo med drugim trgovine, druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege (frizerski saloni, kozmetične dejavnosti …), saloni za nego živali ter storitve strokovnega izobraževanja do 10 oseb.

Odlok velja do 26. marca, vlada bo vmes glede na epidemiološko sliko odločala o morebitnem podaljšanju.

Skladno z vladnim odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa bo Islamska skupnost v Sloveniji s ponedeljkom začela z izvajanjem verskih obredov v omejenem obsegu.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.