Search
Close this search box.

Skupnost občin: Sprejetje predloga bi pomenilo izgubo marsikaterega življenja. Urgentni ambulanti bi izgubili tudi Korošci

V Skupnosti občin Slovenije so se odzvali na predlog delovne skupine zdravstvenega ministrstva o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči (NMP), ki med drugim predvideva ukinitev urgentnih ambulant v nekaterih zdravstveni domovih. V skupnosti temu nasprotujejo in napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev, da to preprečijo.
Fotografija je simbolična

Predlog reorganizacije mreže NMP, ki ga je pridobila tudi STA, so pripravili v delovni skupini ministrstva za zdravje. Po predlogu bi med drugim na terenske intervencije zdravniki prihajali le iz satelitskih in urgentnih centrov, reševalci pa tudi iz drugih zdravstvenih domov. Ob tem bi v zdravstvenih domovih, ki ne bi postali satelitski urgentni centri, ukinili urgentne ambulante, bi pa v teh krajih ob delavnikih med 7. in 20. uro delovale akutne ambulante za nujna in neodložljiva stanja, torej nekakšne dežurne ambulante.

V skupnosti občin navajajo, da bi po predlogu urgentne ambulante izgubili v skoraj 30 občinah – v Gornji Radgoni, Ljutomeru, Lenartu, Slovenskih Konjicah, Ormožu, Črni na Koroškem, Dravogradu, Šentjurju, Žalcu, Laškem, Nazarjah, Rogaški Slatini, Kozjem, Hrastniku, Zagorju ob Savi, Krškem, Radečah, Metliki, Radovljici, Bledu, Bohinju, Kranjski gori, Tržiču, Kamniku, Trebnjem, Ribnici, Logatcu in Cerknici.

Preberite tudi: Po predlogu delovne skupine ministrstva po državi 20 satelitskih urgentnih centrov, brez Raven na Koroškem in Dravograda

V skupnosti poudarjajo, da bodo občani s tem prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja. V času, ko zdravnikov ne bo, se bodo morali namreč obračati na oddaljene satelitske in urgentne centre, ki bodo edina mesta 24 urne oskrbe. Ob tem v skupnosti pričakujejo, da se bo gneča na obstoječih urgencah še dodatno povečala, bolniki pa bodo čakali na obravnavo še dlje kot do sedaj.

Nad predlogom so zato zgroženi in ogorčeni, saj gre za “330.070 prebivalcev, ob tega 70.892 starostnikov, katerih zdravstvena oskrba bo v najnujnejših primerih na kocki.” Sprejetje predloga bi pomenilo izgubo marsikaterega življenja, navajajo.

Kot nesprejemljivo označujejo tudi dejstvo, da so se spremembe pripravljale po tihem in da naj bi se, tako v skupnosti občin, nameravale sprejeti brez splošne razprave v javnosti, že v manj kot mesecu dni.

Obsojajo tudi navedbe v času predstavitve reorganizacije NMP na ministrstvu za zdravje. V skupini so namreč predlagali postopno višanje kriterijev za uvrstitev med satelitske urgentne centre, da bi na ta način “bistveno zmanjšali začetni odbor lokalnih skupnost”.

Če bo resorno ministrstvo s predlogi nadaljevalo brez širše javne razprave ali celo sprejelo odločitve brez soglasja lokalnih skupnosti, napoveduje Skupnost občin Slovenije uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev.

Na ministrstvu so pred dnevi STA sporočili, da je reorganizacija še v fazi usklajevanja.

3 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
franjo
franjo
1 leto nazaj

Saj dokler si zdrav ,ti je vseeno , ampak a gospodje v Ljubljan razmišljajo,da ne bodo vekomaj pri koritu potem pa se lahko zgodi zaradi par minut urgentnega centra,kateri je ravno na njegovo pobudo tako oddaljen,morda prišel kakšno minuto prepozno!

Božidar
Božidar
1 leto nazaj

Na seznamu ni nobenega zmanjšanja urgence na Primorskem. Da Golob prihaja iz te regije na to zagotovo ne vpliva. Je pa verjetno vzrok tega, da so Primorci več vredni od preostanka Slovencev- saj njih bodo še reševali ob urgentnih akutnih stanjih nas ostalih pa očitno ne več

marjan
marjan
Reply to  Božidar
1 leto nazaj

Že to je katastrofa da se rešilec pripelje do Črne skozi Prevalje .Če bi bili normalno razvita država bi imela vsaka regija svoj reševalni helikopter.Tako pa smo 500 let za sosednjimi državami. Zato je prav da se mladina odseli v bollši svet

Dogodki

V Skupnosti občin Slovenije so se odzvali na predlog delovne skupine zdravstvenega ministrstva o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči (NMP), ki med drugim predvideva ukinitev urgentnih ambulant v nekaterih zdravstveni domovih. V skupnosti temu nasprotujejo in napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev, da to preprečijo.